СНП свечано отвара сезону  29. августа програмом на отвореном

Наредна, 162. сезона Српског народног позоришта биће отворена 29. августа на платоу испред Позоришта мултимедијалним програмом чију режију потписује Соња Петровић..
њ
Фото: Срђан Дорошки

У сат времена, присутни ће имати прилику да испрате сегменте представа – драмских, оперских и балетских које су обележиле прошлу сезону. Тако ћемо гледати Аљошу Ђидића који игра насловну ролу у представи „Мефисто”, глумицу Марију Меденицу чија представа „Неодустајање” не престаје да одушевљава публику, Драгињу Вогањац у новој представи „Кафка Машин”, али и сцену „Жртвовања” из оперског спектакла „Аида”, уз видео пројекције на којима ће Ана Карењина и Вронски, које тумаче прима балерина Ана Ђурић и првак балета Андреј Колчерију, извести плес фаталне љубави.

Драма Српског народног позоришта затворила je сезону премијером представе Мефисто, у режији Хариса Пашовића. А позориште и сукоб као тематска окосница следеће сезоне поготово кроз Персијанце, прву сачувану драму, и то драму која је израз саосећања према пораженом непријатељу, кроз Подземље, Беснило, и кроз пројекат Човек и бог, нас очекује и у наредној сезони.

„Ми сезону отварамо представом „Што на поду спаваш?”, по роману Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића. Ово је велики изазов је реч о копродукцији три позоришта (НП Сарајево, ГНК Гавела Загреб, СНП Нови Сад). Радићемо текстове Јована Ваве Христића, Велимира Лукића, Моме Капора, Гогоља, такође једну својеврсну реконструкцију наше чувене представе „Голубњача”.  У обавези смо да се бавимо домаћом и страном класиком, и али и да пратимо савремене театарске токове, пре свега водећи рачуна о домаћем драмском писцу”, истакао је директор Драме Милован Филиповић.

 „Прва премијера биће опера „Кармен“ у режији Озрена Прохића. Затим обнављамо на јесен оперу „Поп Ћира и Поп Спира“. До Нове године имаћемо и „Тоску“, „Аиду“ и „Чаробну Фрулу“ за децу. А за крај године спремамо специјално изненађење: Оперски Бал, који ће бити први у низу и почетак нове традиције. Разноврсни програм се наставља у 2024 години. Слушаћемо Оперу, Оперету, мјузикл као и гала концерте”, истакла је директорка опере Сандра Миланков.

Директор Балета Тони Ранђеловић не крије задовољство када је ансамбл балета у питању.

„Почетак сезоне обележило је учешће у „Аиди”, а онда је уследила дугоочекивана премијера балетског дела „Охридска легенда” чувеног Стевана Христића. Издвојио бих и велико и значајно учешће на церемонији отварања године титуле Новог Сада као Европске престонице културе. Мај је обележила велика премијера „Ана Карењина”, а такође, све време смо играли текући репертоар. Изузетно сам задовољан. Комплетан ансамбл балета ми је био пре свега здрав, без повреда, а када је реч о публици, довољно говори то што се за сваку представу тражила карта више”, истакао је Ранђеловић.

Наредни спектакл је „Риголето“ а насловну улогу ће тумачити наш прослављени баритон Жељко Лучић 7. септембра, као и представа „Што на поду спаваш?” у режији Кокана Младеновића која је заказана за 17. септембар на отвореном. Такође, премијера опера “Кармен” у режији Озрена Прохића је 29. септембра, а онда нас очекује и новосадска премијера представе „Магбет” у режији Никите Миливојевића. Мини фестивал „Наши дани” одржаће се крајем септембра а представе СНП-а ће гледати београдска публика.

На матичној сцени у протеклој сезони одиграно је 156 представа, Српско народно позориште је у госте путовало готово 40 пута, а на велика врата СНП-а ушло готово 70 хиљада љубитеља театра.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести