У СТЕРИЈИНОМ ПОЗОРЈУ ПРЕДСТАВЉЕНА „СЦЕНА” Труд се исплати

Крајем прошле године Часопис за позоришну уметност “Сцена”, коју скоро већ 60 година издаје Стеријино позорје, објавио је трећи и четврти број.
Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878.
Фото: И. Прерадовић/ НП Суботица промо

Реч је о тромесечном издању, које ће ускоро имати свој нови број, за нову, 2024. А у њему је већ најављено опширније образложење награде “Сцене” за најбољу представу у 2023: “Очеви и оци” Слободана Селенића, у драматизацији Кате Ђармати, режији Вељка Мићуновића и продукцији На- родног позоришта у Београду. 

- Успели смо да одржимо континуитет и сваке године излазе сва четири броја. Након више од 20 година обновили смо врло важну награду, признање “Сцене” за најбољу представу године. Некад је “Сцена” редовно правила анкету међу позоришним критичарима и доносила одлуку. Сада је десет критичара гласало и видећете резултате. Та награда ће убудуће бити редовна, наравно, у сарадњи са Удружењем позоришних критичара и театролога Србије - рекао је на јучерашњој промоцији директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић, који је, што се “Сцене” тиче, најавио јубилеј 2025. - 60 година излажења. - То је заиста велики јубилеј и права реткост међу часописима за културу. 

Секретарка уредништва “Сцене” Ружа Перуновић препоручила је читаоцима интервјуе са Душаном Ковачевићем и Борисом Исаковићем, као насловним текстовима за трећи, односно четврти број из 2023. 

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Темат посвећен Слободану Селенићу који је приредила Милена Кулић, рубрика о фестивалима у земљи и региону, афирмација домаћег драмског текста кроз објављивање драма “Ваздушни људи” Соње Атанасијевић и “Колико сте спремни да дате?” Маје Пелевић, истраживање колико позориште утиче на рехабилитацију затвореника, нови фељтон “Жене нашег позоришта”, само су још неке од рубрика и тема којима се бави “Сцена”.

- Трудимо се да оправдамо 60-годишњу репутацију, да се не затварамо у неке оквире и не мрдамо из њих, него да се што више отварамо. Отуда и појава рубрика које нису стандардне - навео је један од уредника “Сцене”, Александар Милосављевић. - Интервју је релативно нова рубрика. Ми смо на том месту, на почетку “Сцене”, објављивали иностране савремене драмске текстове, до којих није било лако доћи, превести их, али смо проценили да је изостао резултат тог нашег ангажмана и понуде. У рубрици “Интервју ‘Сцене’” трудићемо се да то не буду популарни, информативни, него театролошки интервјуи. 

Саша Милосављевић је као изванредне похвалио текстове на жалост посвећене преминулим великанима глуме и режије - Жарку Лаушевићу и Јагошу Марковићу. Темат посвећен Миленку Шуваковићу оценио је као нешто што би свако ко се бави позориштем требало да зна или да прочита, а за рубрику “Актуелности” је рекао да за разлику од културних рубрика које су нам данас све тање и краће, садржи релевантне информације о догађајима у региону. Не због југоносталгије, него неговања веза које постоје.

И. Бурић   

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести