У Зрењанину почиње Фестивал професионалних позоришта Војводине

Представом „Било једном у Банату“ Жељка Мијановића и Владимира Лазића, према причи „Легенда о позоришту“ Игора Бојовића, у режији Владимира Лазића, Народног позоришта „Тоша Јовановић“, вечерас ће у Зрењанину почети главни програм 69. фестивала професионалних позоришта Војводине, који ће трајати до 17. априла.
1
Фото: Из "Хасанагинице" Новосадског позоришта

Представа позоришта града домаћина, једна је од шест које је изабрао селектор Слободан Савић, уз избор и четири дечје представе.

„Било једном у Банату“, у форми музикла, тематизује љубавну причу у позадини изградње зрењанинске позоришне сале. Селектор Слободан Савић је за Фестивал професионалних позоришта Војводине одабрао и слоган „Позориште у стигматизованом друштву“, напоменувши да се видљива тенденција стигматизације здравог разума и његовог свођења на нулу данас просто не може да избегне.

Овогодишњу селекцију чине још: „Шта се догодило са Беби Џејн“ на основу романа Хенрија Фарела, сценска адаптација Беа Ерњеи и Петер Галамбош, режија Петер Галамбош, Драма на мађарском језику Народног позоришта/ Казалишта/ Непсинхаз Суботица; „Лизистрата“, Аристофан, режија Јована Томић, Драма на српском језику Народног позоришта/ Казалишта/ Непсинхаз Суботица; „Вештице из Салема“, Артур Милер, режија и адаптација Никита Миливојевић, Српско народно позориште; „Хасанагиница“, по мотивима драме Љубомира Симовића, режија Андраш Урбан, Новосадско позориште/ Ујвидеки синхаз; „Тартиф“, по мотивима Молијерове драме, аутор и редитељ Игор Вук Торбица, Народно позориште Сомбор и Српско народно позориште.

- Већина ових представа се управо хвата у коштац с једном таквом појавом и феноменом. Када говорим о стигматизацији, мислим и на стигматизацију свести, савести и разума, борбу за истину и правду, за друштвену, социјалну и родну равноправност. С друге стране, слоган овогодишњег фестивала указује и на стигматизацију одговорног позоришта. И тога би требало да будемо свесни, штавише и на стигматизацију културе уопште – навео је Савић у обарзложењу своје селекције и слогана који је прати.

У програму посвећеном деци и младима, зрењанинска публика моћи ће да види представе: „Извини мама“ по бајци „Нећу да се извиним“ Софије Прокофјеве, драматизација и режија Тодор Валов, Дечје позориште Суботица; „Царски певачи“ Србољуба Станковића, корежија Ирина Тот, Народно позориште „Тоша Јовановић“ Зрењанин; „Затвореник шестопрсти“ по причи Виктора Пељевина, режија Димитриј Вихрецкиј, Позориште младих Нови Сад; „Коњски зубић у нашег цара“ Миодрага Милованова, режија Ђурђа Тешић, Народно позориште Сомбор.

Селектор Слободан Савић приметио је и то да је, у односу на прошлу и последњих неколико година, продукција представа у позориштима Војводине преполовљена. Ситуација је још незавиднија кад је реч о продукцији представа за децу.


Још једна представа мање

„Шта се догодило са Беби Џејн“ представа је из селекције која неће бити изведена на Фестивалу професионалних позоришта Војводине у Зрењанину. У Заједници професионалних позоришта Војводине, која организује Фестивал, након конултација са ауторима и продуцентом представе, Народним позориштем Субтица, одлучено је да се она изостави из програма због техничких разлога, односно немогућности да се изведе на сцени Народног позоришта „Тоша Јовановић“, а да се не нашкоди њеној уметничкој вредности.  Селектор Савић је са жаљењем констатовао да је тако његова селекција у којој је већ била једна представа мање од уобичајених седам, остала без још једне.


О најбољима на 69. фестивалу рофесионалних позоришта Војводине одлучиваће жири у саставу: списатљеица и редитељка Вида Огњеновић, сценограф Миодраг Табачки, глумац Предраг Момчиловић.

У част награђених биће изведена представа “Доплер” Ерленда Луа, у режији Александра Поповског, Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе Нови Сад.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести