ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ 12 Прва класа професора Владимира Јевтовића изнедрила ВЕЛИКЕ ТАЛЕНТЕ, слика говори више од хиљаду речи

Иако су многи који су учили под професором Владимиром Јевтовићем постали изузетно познати глумци, легендарна дванаесторка из прве класе овог професора из 1984. године сматра се најуспешнијом генерацијом која је дипломирала на Факултету драмских уметности у Београду.
а
Фото: Youtube printscreen/ Dok andjeli spavaju

Врло оправдана тврдња, с обзиром на бројне велике таленте које је изнедрила прва класа цењеног професора. Од Драгана Бјелогрлића до Бранке Пујић, нека од најважнијих имена српског глумишта студирали су под Јевтовићем.

О снази ове класе говори фотографија која је настала током студија величанствене дванаесторке, када су позирали са својим ментором.

На фотографији се налазе Драган Бјелогрлић, Весна Тривалић, Срђан Жика Тодоровић, Мирјана Јоковић, Милорад Мандић Манда, Весна Станојевић, Слободан Бода Нинковић, Душанка Дуда Стојановић, Драган Петровић Пеле, Бранка Пујић, Дарко Томовић и Татјана Венчеловски.

Поред 12 величанствених, Јевтовић је подучавао и глумце Небојшу Глоговца, Љубомира Бандовића, Небојшу Дугалића, Драгана Мићановића, Сергеја Трифуновића, Мирјану Јоковић, Наташу Нинковић, Нелу Михаиловић, Горана Шушљика, Андреја Шепетковског, Мину Лазаревић и многе друге.

Последњу генерацију примио је већ болестан, а чинили су је Ивана Дудић, Милош Ђуровић, Душан Матејић, Ива Кевра и други.

И филозофија и глума

Владимир Јевтовић је рођен 30. априла 1947. године у Београду. Дипломирао је филозофију 1970. године, а глуму 1971.

На Факултету драмских уметности предавао је од 1975. године на Катедри глуме.

Одбранио је магистарску тезу из филозофије 1979. године са темом "Сартрова књижевност као медијум његове филозофије" и докторирао на ФДУ 1986. године са тезом "Глумац у театру лабораторијуму". Изабран је у звање редовног професора 1991. године и био председник Уметничког већа факултета од 2009. године.

Предавао је на Факултету уметности Приштина, на БК Академији уметности, Академији уметности Бања Лука и радио у Школи глуме и говора "Дадов".

Од октобра 1982. до јула 1983. боравио је као стипендиста Владе Француске у Центру Питера Брука у Паризу. Учествовао је у емисијама Радио Београда - "Зелени мегахерц", "Путоказ" и "Озон".

Фото: Youtube printscreen/ Dok andjeli spavaju

Основао позоришта, писао...

Основао је позориште "Под разно" и летњу радионицу медитеранских позоришних школа "Маслине". Јевтовић је био члан Управног одбора Европског конзорцијума за сарадњу високих позоришних школа "Концептс".

Играо је у позоришту, на филму и телевизији. Режирао у позоришту, углавном са својим бившим студентима. Од јула 1999. до децембра 2000. године обављао је функцију вршиоца дужности директора Југословенског драмског позоришта.

Писао је есеје објављиване у часописима "Сцена", "Театрон", Зборник Матице српске, Зборник ФДУ. Аутор је књига: "Сценска култура" (1981), "Непослушни бумеранг" (1989), "Сиромашно позориште" (1992), "Узбудљиво позориште" (1997), "Одбрана глуме" (2009) и "Мој педагошки метод" (2010).

(Блиц)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести