Стефановски и Тадић на отварању Новосадског музичког лета

Овогодишњи летњи циклус концерата познат под називом Новосадско музичко лето, у организацији Музичке омладине Новог Сада, а под покровитељством

 Града Новог Сада, биће отворен концертом фантастичног гитарског дуа Влатка Стефановског и Мирослава Тадића. Концерт ће бити одржан у петак у врту Средњошколског дома (Николајевска 1) са почетком у 21 сат.

Ово није први пут да Стефановски и Тадић свирају Новосађанима, али сваки пут не изостаје обострано одушевљење. Стефановски и Тадић повремено свирају заједо равно 20 година и година ће им протећи у том знаку. До сада су свирали широм света, а међу снимцима су најпознатији “Крушево”, “Трета мајка”, “Лајв ин Белгрејд” и “Лајв ин Загреб”.

Влатко Стефановски је један од оснивача у бившој Југославији чувене македонске групе Леб и сол, с којом је објавио 14 албума и одржао велики број концерата широм света. Од средине деведесетих развио је врло успешну самосталну каријеру. Сарадња с Мирославом Тадићем је додатно оплеменила његов рад на гитарској музици и утицала на истраживање македонског традиционалног музичког наслеђа.

Мирослав Тадић, гитариста, композитор, аранжер и педагог, један је од најпризнатијих, најангажованијих, најразноврснијих и најпродуктивнијих уметника у свету. Овог мајстора класичне и електричне гитаре уредници угледног часописа “Гитар плејер магазин” уврстили су 1997. међу 30 најоригиналнијих гитариста света.

Наредни концерт у оквиру Новосадског музичког лета 5. августа, биће “Матија свира Арсена”. Назив програма недвосмислено асоцира и значи да ће музику легендарног кантаутора Арсена Дедића свирати његов син, yез пијаниста Матија Дедић. Песме с истоименог албума – награђеног са чак четири награде Порин у Хрватској - осетљиво су музичко путовање које је Матија посветио песмама свог оца.

Карте за концерте Новосадског музичког лета могу се купити по цени од 1.000 динара у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2/2), радним данима од 8 до 14 сати, као и два сата пред почетак концерта на месту одржавања. У случају кише концерти ће бити премештени у Синагогу.

И. Б.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести