У ОВОЈ ГОДИНИ БИЋЕ ЗАВРШЕНА ГРАЂЕВИНСКА ОБНОВА  ХИЛАНДАРА

Усвојен Програм рада и финансијског плана обнове Светог манастира Хиландар у 2024. годину
б
Фото: Министарство културе Републике Србије

Комисија за Хиландар на седници у Министарству културе размотрила је јуче и усвојила Програм рада и финансијског плана обнове Светог манастира Хиландар у 2024. годину.

Констатовано је да су лане изведени планирани грађевински радови на објекту Дохије, док је у објекту Игуменарије завршена статичка санација и сада се наставља са грубим грађевинским радовима, узимајући у обзир специфичност објеката, односно чињеницу да је то грађевина у којој је 2004. избио пожар који је потом прогутао велики део манастира.

Поред радова на обнови и других делова манастирског комплекса такође страдалих од ватре, попут параклиса Светог Саве и Светог Димитрија, биће настављено и унапређење инфраструктуре манастира, односно путне, водоводне и канализационе мреже, затим противпожарне заштите, грејања, као и изградњи соларног поља са трафо-станицама.

Заменик председника Комисије за Хиландар и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић констатовао је да ће, уз озбиљан рад те захваљујући подршци и помоћи државе Србије, закључно са овом годином бити завршени сви грађевинско-занатски радови на објектима који су пре две деценије страдали у пожару.

М. С.

Фото: Министарство културе РС

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести