Време за уживање на Фестивалу плеса и перформанса у СКЦНС "Фабрика"

„Фабрика“ Студентског културног центра Новог Сада ће се од 21. до 29. августа претворити у праву малу производњу плеса и перформанса, јер у том периоду насељаваће је Фестивал „Покретница“.
к
Фото: Промо

Као и претходних шест година, седмо издање Фестивала „Покретница“ који организује Удружење „Практикабл – платформа за савремену уметност и културу“ поново је променило садржај и биће представљено у нешто другачијем облику. То и јесте у суштини „Покретнице“ – стална промена.

- Ове године враћамо се на основну идеју, покретачицу Покретнице - окупљамо се да проведемо време заједно у сали, да делимо знања и истражујемо различите начине плесања, гледања плеса и разговора о плесу – саопштавају из фестивалског колектива, наводећи да су Јована Ракић, Жељка Јаковљевић и Фросина Димовска чланице које ће са учесницима и публиком поделити искуства из своје кореографске и извођачке праксе. Њима ће се у раду на фестивалском издању придружити Јана Миленковић и Јована Стојић, чланице Групе „Неут“, као и нова сарадница „Покретнице“, плесачица и кореографкиња из Русије, Ања Белорукова.
- Током овог издања Покретнице истраживаћемо старе или започете радове и радне процесе, отворити нове, заједничке теме и интересовања и вратити се у контакт са сопственим телом и другим телима. Верујемо да квалитет Покретнице лежи управо у њеној отвореној и динамичној структури, која омогућава простор за различите начине дељења и производње знања – наставак је позива публици да се придружи. Из „Покретнице“ поново подсећају да њихова публика може ако жели да заузме другачији, активнији положај, да не буде пасивни прималац готовог рада (што верују да никада и није улога гледаоца), већ подршка онима који плес изводе и спољашње око у уметничком процесу. - Спољашње око које потенцијално види шта би све из плеса могло да се прочита и постоји ли начин да плес гледаоцима, али и из извођачима, пружи ново искуство и још веће уживање.

Тако ће у оквиру Фестивала „Покретница“ у „Фабрици“ Студентског културног центра Нови Сад од 21. августа бити одржане отворене пробе радова у настанку (Јато, Компост), сесија контакт импровизације, отворена проба представе Бебидрон (за децу до три године и њихове родитеље), и журка затварања за не пропустити, која ће окупити локалне актере и актерке плесне и извођачке сцене у ведрој завршници овог дела Фестивала.

Фото: Промо

Будући да чланице „Покретнице“ активно стварају и изводе своја уметничка дела и током године, одлучено је да и сам Фестивал буде подељен у више целина, па ће се ове године, осим сад у августу, програм одвијати и током јесени. Током октобра и децембра, у најави су гостовања Нине Радовановић (Србија/ Хрватска), Полин Пејен (Француска/ Немачка) и Ане Крајтмајер (Хрватска), са којима ће бити настављени разговори и отпочета нова сарадња.

- Радујемо се сусрету који отвара време за радно време, одузимање времена, подрживост, заједништво, време за одмор јер одмор је отпор; време у сали за пробе, време за пријатеље који су постали сарадници и сараднике који су постали пријатељи. Време за рад без притиска стварања готових продукција. – поручују још из „Покретнице“ и тако одашиљући сигнале које је њихово гесло: „Време за ширење знања и уживање у самом чину окупљања.“

И. Бурић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести