Закон о јавним набавкама кочи библиотекаре и издаваче

Библиотекарско друштво Србије и репрезентативно Удружење издавача и књижара Србије позвали су министарство финансија на разговор,

Библиотекарско друштво Србије и репрезентативно Удружење издавача и књижара Србије позвали су министарство финансија на разговор, како би се заједничким напорима решили постојећи проблеми са применом Закона о јавним набавкама. Процедура за куповину књига за јавне библиотеке више је него компликована, па библиотекари и издавачи од државе захтевају да се то помени.

Пошто сложене и скупе тендерске процедуре нису прилагођене набавци књига, које су по својој природи изузетна добра, од темељног значаја за културу, библиотеке широм Србије суочене су са поремећајима у пружању својих основних услуга.

Стриктно поштовање Закона онемогућава библиотеке да континуирано, у току целе године, набављају библиотечку грађу - књиге и часописе.
Библиотекари не могу благовремено да дођу до нових квалитетних наслова јер се књиге објављују непрестано и није могуће унапред знати када ће се који наслови појавити и који од њих ће бити потребни за рад библиотека, наводи се у заједничком саопштењу УИКС-а и Библиотекарског друштва.

Уместо да смањи јавне трошкове важних културних установа, поштовање Закона о јавним набавкама онемогућава библиотекаре да искористе периоде важења попуста приликом куповине издања, који најчешће трају само неколико дана током сајмова књига, пошто тада нема довољно времена за спровођење јавних набавки.

- Ускоро ће две године како је на снази републички Закон о јавним набавкама, и за то време издавачи, књижари, библиотекари и читаоци, трпе немерљиву штету - објашњава подпредседник УИКС Ненад Шапоња. - Ми смо у више наврата покушавали да објаснимо оно што је очигледно, али без успеха.

Тендерска процедура траје по два, три месеца, има ту и посредника, па купци књига често закасне на најповољнију куповину.

Такође је јасно да је књигу најјефтиније купити директно од издавача. Код нас је стално потребно понављати да је књига културно добро првог реда, а не роба широке потрошње. За набавку књига везано је и питање ауторских права, па је тако законска одредба о више понуђача на тендеру за нас бесмислена.

Када се купује шљунак за неку грађевинску фирму, онда је добро да има више понуђача, али када тражите, на пример, одређени роман одређеног савременог аутора, онда је понуђач само један. А то је издавач који је, са аутором, “произвео” тражени наслов.

Сви ови проблеми имају лоше последице на остваривање најважније улоге библиотека широм Србије, а то је изнајмљивање квалитетних књига грађанима. Крајњи корисници, односно читаоци, због све већег сиромаштва, прво се одричу куповине књига, а до актуелних наслова све теже долазе и у библиотекама.   

Р. Лотина

Роман Ниновог лауреата у библиотеци тек на лето!
- Наше струковно удружење, заједно са издавачима, већ је неколико пута упозоравало надлежне на штетне последице Закона о јавним набавкама -  каже директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић. - То у пракси изгледа овако: наши  оснивачи у пролеће и на јесен дају нам новац за набавку књига. Због изузетно компликоване процедуре за јавну набавку, ми закаснимо и на Новосадски салон, а и на Сајам књига у Београду, када се под најповољнијим условима књиге могу купити. Ако овај закон ускоро не буде промењен, а обећавају већ месецима, наши читаоци ће роман Филипа Давида “Кућа сећања и заборава”, који је управо добио НИН-ову награду, моћи код нас да позајме тек у августу.

 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести