„Досије икс” на тв екранима почетком следеће године

Слогани које су лансирали аутори “Досијеа Икс”, и до сада је тако остало, једног од најгледанијих ТВ серијала икада – “Истина је тамо негде” и “Желим да верујем”, банални су, и ништа

нарочито не говоре, овако осамљени, истргнути из контекста. Међутим, њихову празнину, девет сезона испуњавала је и осмишљавала магична симбиоза помало ишчашених главних ликова ФБИ агената, теорија завера, УФО митова и паранормалних појава, у напетим, страшним причама са најчешће сугестивном, мрачном атмосфером из које просијавају “најскривеније и недокучиве тајне”.

Како то обично бива са ванредно успелим стварима, у серији је много тога већ виђеног, али на неочекиван начин организованог, донекле тако и представљеног, да је постало колико застрашујуће, толико и неодољиво. На свој начин јединствено.

Идејни творац “Досијеа” Крис Картер и добар део његовог старог креативног тима, заслужни за успех серије приказиване на телевизији “Фокс” од 1993. до 2002, увелико су у старом - новом послу. Овог лета, у Ванкуверу снимају нови циклус серије и то са старим глумцима Дејвидом Дуковнијем (агент Фокс Молдер) и Yилијан Андерсон (агент Дејна Скали), и судећи по шкртим најавама, и преосталом старом екипом занимљивих споредних ликова. Да скратимо муке фановима, датум премијерног емитовања прве од шест нових епизода је 24. јануар 2016. године. Нове приче ће бити онакве какве су увек биле, каже Крис Картер а преноси један од сајтова посвећених феномену “Досијеа Икс” – оне ће се одвијати у времену и простру у којем смо. “Ми причамо савремене приче о ововременим ситуацијама, истинито спрам карактера Молдера и Скали, њиховог односа и протока времена”.

Картер не намерава да открије детаље заплета будућих епизода, ипак, како каже “биће то потпуно нове приче, које ће нас плашити на нов начин”. Повезујући генерално атмосферу и теме прича “Досијеа” са стварношћу Картер се осврнуо на протекли период без “Досијеа Икс”. - Серија се завршила непосредно после напада на Светски трговински центар и од тада се доста тога догодило: суспендоване су многе слободе и права у име заштите и безбедности. Од тада смо шпијунирани, лагани и све ме то подсећа на време када сам одрастао, а то је време када се расплела афера Вотергејт. Мислим да смо данас у сличној ситуацији и много, много очајнијем времену - рекао је Картер.  Познаваоци прилика кажу да је повратак “Досијеа Икс” савршено пао, не само да су главни протагонисти укључујући и Картера могли да ускладе своје друге пословно - креативне обавезе, већ су за наставак серијала, после 14 година, и снимљена два играна филма “Тхе Џ Филес” (1998) и “Тхе Џ Филес: И Њант то Белиеве” (2008), не тако успели као серија. Данас су вољни да се озбиљно лате посла.

Уз дозу несигурности Yилијан Андерсон за ТВ Лине каже да јој се чини да је лик Дејне Скали до почетка новог снимања, ипак био далеко иза ње.

- Не сећам се које је тачно године изашао филм “Досије”, али ме прогони осећај да је Скали даље од мене него што сам мислила да би могла да буде. Дуго сам радила на томе да је успавам и успела сам. Сада ће ми требати дуго и да је пробудим - каже Андерсонова.

Њен партенер Дуковни, с друге стране, не крије да је на новом снимању испочетка било нервозе. - Када смо се нашли у истој сцени, обоје смо то осећали, било је веома уврнуто. Ипак чини ми се да што смо старији, то смо бољи и очекујем да ће се то одразити и на наше улоге у серији. Што се мене тиче, сигурно нећу глумити момка из прве или друге сезоне серије. Способан сам, а и она, за много више. Биће интересантно видети како ћемо одржати познате карактере данас, као бољи глумци.

До почетка емитовања нових епизода “Досијеа Икс”, још имамо довољно времена да прочешљамо старе. Најзагриженији поклоници то већ увелико чине. У поплави одличних и чак генијалних серијала, нове епизоде “Досијеа” сасвим сигурно неће моћи да егзистирају само на старој слави. Конкуренција је огромна и жестока. Да ли ће се ствари сложити као некада и алхемија мини серије досећи бар некадашњу снагу, питање је на које ћемо, одговор добити почетком идуће године. Некако желимо да верујемо да ће цела ствар успети.

Владимир Црњански

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести