ВЕЛИКА ЈЕ РУСИЈА У Москви ће у Нову с руском салатом, на Чукотки је НА МЕНИЈУ морж, а ево где ДОЧЕК не може да прође без БУЗЕ и ХАЛИСА

МОСКВА: И док већина житеља Русије на трпези има за тамошње прилике типичне новогодишње специјалитете, попут руске салате или харинге, на празничној трпези у забаченим деловима те земље, попут Арктика или Далеког истока, могу се наћи и јела од моржа или егзотичне посластице као што је "холисо". 
m
Фото: pixabay.com

Тако рецимо у ескимском селу Наукан, које се налази на самом истоку Чукотке, мештани који се баве ловом на мору, за новогодишње празнике гостима служе јело звано "копалхин" - месо моржа умотано у кожу, преноси ТАСС.

Ескими кувају јело лети, а затим га чувају у јамама покривеним травњаком, чиме ферметисано месо чува укус и јединствена својства дуги низ месеци.

С друге стране, народ Удеге, мала етничка група која живи у Хабаровском региону, увек служи богате новогодишње трпезе, чак и ако породица живи скромно у остатку године.

Традиционална новогодишња јела су ’љанцаи’, салата од кромпира са месом, и ’талу’, нарезана смрзнута риба, каже водич у Националном парку Бикин Наталија Канчуга.

Она додаје да су "талу" и "љанцаи" били обавезни за зимске празнике, чак и да година није била успешна за ловце у тајги.

С друге стране, Јакути традиционално дочекују Нову годину у лето - 21. јуна, када прослављају летњи солстициј, али за њих то није у спуротности са редовном Новом годином.

Фото: pixabay.com

Кувар Николај Атласов каже да је раније клање стоке било забрањено лети, а људи су практично јели биљке, док је кување меса настављано тек у јесен.

Он додаје да за новогодишњу трпезу воли да спрема "строгањину" од рибе, џигерице и ждребећег меса, као и од врста северне рибе, попут нелме, муксуна, јесетре...

Људи у Бурјатији, слично онима који живе у Јакутији, Нову годину обележавају двапут годишње: 1. јануара и у фебруару или марту према будистичком лунарном календару - Сагалгану.

У оба наврата традиционална бурјатска јела су заснована на месу и млечним производима, а пре свега "бузе", која се прави тако што се комад млевеног свињског и јунећег меса и ситно сецканог лука, умота у еластично тесто.

Међу популарним бурјатским посластицама је и "холисо" - јело од младог сира, павлаке, шећера и млевене трешње.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести