ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Чорба од коприва

Копривa, вероватно, већину не асоцирају на храну. Ипак, ова биљка је, поред тога што је богата минералима и витаминима, изузетно укусна. Наравно, и здрава је јер је богата и гвожђем па се често користи као народни лек за анемију. Можете од коприва да правите пите зељанице, а овог пута ћемо вам је донети као чорбу. Коприву можете и сами да уберете или да је купите на пијаци од неке баке као ја. Не бојте се тога што жари јер то је мравља киселина која благотворно утиче на ваш организам. Чак можете да ожарите болна леђа и зглобове. Помаже, верујте.
Саша Поповић/Чорба од коприва
Фото: Саша Поповић/Чорба од коприва

Састојци:

4-5 веза коприве за четири особе

црни лук, бели лук

веза зелени (шаргарепа, паштрнак, першун, целер)

два кромпира средње величине

со, бибер

босиљак, ловор, першун

Већу главицу црног лука и зелен ситно исецкајте и добро продинстајте. Касније додајте и динстајте и кромпир исечен на коцке. У међувремену, очистите коприве, можда се у њима нађе која буба или црв, не брините за њих. Коприве обарите, оцедите, а потом их грубо исецкајте ножем. Додајте коприве издинстаном поврћу и налијте водом. Учиниће вам се да је мало коприва, али не брините. Оне ће да се накувају па слободно додајте већу количину воде.

САВЕТ ПЛУС
Чорба од коприва може да послужи као главни оброк, а може и као прилог или чак предјело. Овог пута смо уз чорбу од коприва послужили и лосос пастрмку маринирану, па печену у рерни.

Посолите и побиберите по жељи. Додајте лист два ловора који је веома добар за регулисање холестерола. Пред крај, додајте ситно насецкани бели лук и свежи першун и босиљак.

Текст и фото: Саша Поповић

Фото: Саша Поповић/Свежа коприва

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести