И Џереми Кларксон међу критичарима Грете Тунберг

ЛОНДОН: Реакције на говор 16-годишње активисткиње за очување животне средине Грете Тунберг, одржаног пре седам дана на самиту Уједињених нација о клими у Њујорку, не јењавају, па се тако међу критичарима младе Швеђанке нашао и бивши водитељ популарне Би-Би-Сијеве ТВ емисије о аутомобилима Џереми Кларксон.
t
Фото: Youtube Printscreen

Бивши водитељ "Топ гира" испалио је салву оштрих коментара о Грети Тунберг, којој је поручио да "буди добра девојчица" и " да умукне".

Говорљиви 59-годишњак, који је и иначе познат по томе што не бира речи, обрушио се на младу Швеђанку у колумни за британски таблоид "Сан" после њеног страственог говора на самиту Уједињених нација о климатским променама у Њујорку, преноси "Блиц".

"Када тинејџерка има љутит и плачљив испад, већина родитеља је пошаље у њену собу да се смири. Међутим, када је 16-годишња Грета Тунберг изашла на бину у УН и извела потпуни адолесцентски нервни слом, добила је заглушујући аплауз, али не и од мене", написао је Кларксон и додао:

"Жао ми је, госпођице Тунберг, али пошто си се ти обрушила на моју генерацију, мораш да прихватиш да се ја обрушим на твоју. Ми смо вам дали мобилне телефоне и лаптопове и Интернет. Ми смо створили друштвене медије које свакодневно користите и ми управљамо банкама које то све плаћају. Затим застани и помисли како мирно спаваш, знајући да одрасли граде и одржавају, и ...чувају и тебе. Па како се онда усуђујеш да тамо (у УН) устајеш и држиш нам предавање, дериште размажено!?".

Користећи "ратни поклич" Грете Тунберг из њеног говора у УН "Како се усуђујете!?", Кларксон је покушао да растури њену аргументацију упирући прст на једрилицу њене породице.

"Како се усуђујеш да допутујеш до Америке јахтом од угљеничних влакана, коју ниси ти направила, а коштала је 15 милиона фунти које ти ниси зарадила, и која има резервни дизел мотор, а ниси га ни поменула? Јесте, размажена си, јер, када си мами и тати рекла да престану да путују авионом и да се одрекну меса, нису се понели као разумни родитељи и игнорисали те, него су рекли: ''Да, драга!'' и учинили то што си тражила", написао је Кларксон.

Он додаје да се с Гретом Тунберг "слаже да се свет загрева" и да "можда човек има нешто с тим, и да нема сумње да пустиња гута насеља у Африци и на Блиском истоку, а да је Европа суочена са незамисливом избегличком кризом".

"Многе хиљаде људи које си се дрзнула да окривиш, покушавају да ураде управо то што ти желиш! Дакле, буди добра девојчица, умукни и пусти их да наставе да раде", поручио је Кларксон.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести