Језикоманија: Мање од минималног, боље од идеалног

Не могу да се сетим да су новинари (а за њима и остали) рекли (или написали) да је неко решење само идеално. Морало је бити НАЈИДЕАЛНИЈЕ. Као да идеално већ није нешто нај.
NatasaMirkovic-BLU
Фото: Dnevnik.rs

Чујете некога да каже: „Дајте нам најминималније услове'' или „Најидеалније би било...'' Шта најпре помислите? Да испод минималног има још нешто, или од идеалног има још боље? Или: „Немамо ни најосновније услове за рад”. Шта то може бити основније од основног?

Постоји у српском језику група придева који се НЕ ПОРЕДЕ! Њих називамо елативима или неупоредивим придевима. Компарацију немају сви градивни придеви (ако се користе у правом смислу, а не метафорички, типа „То је НАЈЗЛАТНИЈЕ дете у разреду").

Неки описни придеви такође не могу да се пореде, нпр: ОНЕСВЕШЋЕН, МРТАВ, ПРОБУЂЕН, ПРАВИЛАН, МИНИМАЛНО, МАКСИМАЛНО, ИДЕАЛНО, ОПТИМАЛНО, ОСНОВНО, ТРУДАН (упс!) - ТРУДНА...

„Ја сам толерантна. Али до одређене границе.”

Јеси или ниси толерантан, нема границе, нема поређења, нема премишљања. Придев ТОЛЕРАНТАН је неупоредив - не постоји толерантнији и најтолерантнији!

Овде је реч о придевима који заправо описују неко стање. Технички се може извести компарација, али је логички неправилна. Осим можда у неком метафоричком смислу!

Најсавршенији смо...

 

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести