Рецепт дана: Рижото од пилетине и шампињона

Најбољи рижото ћете скувати од белог пиринча кратког зрна. У комбинацији с пилетином и шампињонима – за полизати тањир.
rizoto
Фото: pixabay.com

Састојци:

- 400 г пиринча кратког зрна,

- 3 карабатака без костију,

- 100 г шампињона,

- 1,2 л пилеће супе,

- 20 г путера,

- 65 мл маслиновог уља,

- 60 мл сувог белог вина,

- кашика свежег тимијана,

- 2-3 чена белог лука,

- већа главица црног лука,

- 60 г пармезана

Припрема:

1. Загрејати пилећу супу коју сте раније скували, па смањити температуру на најмање и оставити је на шпорету.

2. У посебном лонцу загрејати путер с две кашике уља на умереној температури. Додати ситно насецкан лук, па динстати око 5 минута док не омекша.

3. Луку потом додати пиринач и мало тимијана. Динстати уз лагано мешање око једног минута, док зрна не постану цакласта.

4. Пиринчу додати вино, промешати и кувати док зрна не упију сву течност.

5. Полако додавати пилећу супу у пиринач (отприлике по пола децилитра одједном), уз стално мешање све док не „потрошите“ сву супу.

6. Пиринач би требало да се динста око 20 минута док зрна не постану мекана и не претворе се у кремасту кашу.

7. У тигању загријати остатак уља, па у њему испржити тракице пилетине.

8. Додати исецкан бели лук и шампињоне исечене на кришке величине око једног центиметара. Динстати све заједно око два минута.

9. Мешавину пилетине и шампињона спојити с рижотом и на крају додати нарибани пармезан. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести