РУСКИ КАРДИОЛОГ ТВРДИ: "Ако сте 50+ једите ово и живећете дуже" ЕВО КОЈЕ ТРИ СТВАРИ МОРАЈУ БИТИ НА ЈЕЛОВНИКУ
Доктор Александар Мјасников редовно подсећа: исхрана треба да подржава тело, а не само да задовољава укусом. Ово посебно важи за оне старије од 50 година.
У овом узрасту, метаболизам се успорава, а кардиоваскуларни ризици се повећавају. Доктор је навео јела која би требало укључити у свакодневну исхрану како би се одржала енергија и виталност.
У емисији „Доктор Мјасников“ на каналу „Русија 1“ познати кардиолог је приметио да је најбоље почети јутро са овсеним пахуљицама. Важно је да то буду пахуљице, а не каша из кесица. Они који воле слаткише могу додати кашичицу меда.
За ручак је боље дати предност масној риби - скуши, харинги, лососу. Захваљујући омега-3 киселинама, рад срца и мозга се побољшава, упале се смањују.
Треба га правилно кувати: пећи или кувати на пари да би се сачувала сва корисна својства. Динстано или свеже поврће - броколи, шаргарепа, тиквице - добро се слаже са рибом. Можете га зачинити маслиновим уљем. Ова једноставна комбинација је веома здрава.
„Ако желиш да живиш дуго, једи рибу“, уверен је Мјасников.
За вечеру, Мјасников препоручује средње масни свежи сир, око 5%. Идеална опција је свежи сир са зеленим поврћем. За мекоћу можете додати мало кефира или природног јогурта.
Ако желите нешто слатко, можете додати пар бобица или кап меда. Важно је запамтити: вечера треба да буде лагана, како не би преоптеретили варење пре спавања.
„Свежи сир је извор спорог казеинског протеина, који подржава мишиће ноћу и јача кости због високог садржаја калцијума“, објашњава доктор.
Према речима Мјасниковог, овсена каша, риба и свежи сир обављају неколико задатака истовремено. Они подржавају здравље срца и крвних судова, одржавају мишићну масу и јаке кости, помажу варење и стабилизују ниво шећера у крви, као и побољшавају функцију мозга и успоравају промене повезане са старењем.