АИК банка купује Алфу

У банкарском сектору у Србији ускоро би могла почети да послује још једна

већа банка. Наиме, АИК банка припрема се да преузме грчку Алфа банку. Иза АИК куће стоји „МВ инвестмент”, односно бизнисмен Миодраг Костић, који је прво преузео АИК банку, чији је данас власник готово сто одсто, а недавно и словеначку Горењску банку из Крања. Уколико постане власник и Алфа банке, имаће, заједно с АИК банком, тржишни удео у Србији од 8,4 одсто. То би нову банку могло сврстати у сам врх по уделу у тржишном колачу .

Идеја о преузимању Алфа банке, која је међу првима ушла на српско тржиште и која је преузимање Ју банке платила 152 милиона евра, већ је прилично одмакла у реализацији. Акционари АИК банке би о томе требало да се изјасне на Скупштини, која је заказна за 2. септембар.

АИК банка је по већини параметара испред Алфа банке. По завршном рачуну за прошлу годину по билансној акитви била је на шестом месту, с добитком од 3,4 милијарде динара, док је Алфа банка била 14. месту и годину је завршила уз губитак од 953,6 милиона.

Преузимањем Алфа банке АИК ће се знатно проширити и по броју пословних јединица јер ће уместо садашњих 56, добити и 76 које има грчка банка.

Д. В.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести