Антић: Србија је коначно почела да штеди енергију

БЕОГРАД: Унапређењем енергетске ефикасности једног броја јавних објеката у Србији остварене су у просеку уштеде од 40 одсто по сваком објекту, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић и истакао да су енерегетски ефикасна и енергетски одржива Србија наш приоритет.
aleksandar antic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Антић је нагласио да ће ова година бити посебно значајна јер ће на енергетску мрежу бити пуштено око 250 мегавата нових постројења, пре свега из енергије ветра, а да се очекује још око 250 мегавата и у наредној години.

Коначно је Србија почела да штеди енергију, рекао је министар Антић, који је данас на самиту у Софији, али који се обратио учесницима конференције "Енергетски ефикасна Србија" путем видео поруке. 

Навео је да се очекује да ће се Србија до 2020. приближити циљевима који се односе на коришћење обновљивих извора енергије, те да се сваке године настоји да се различитим мерама смањи финална потрошња енергије за око један одсто и да су у том смислу постигнути доста добри резултати у протеклих неколико година. 

Како је рекао, Буџетски фонд за енергетску ефикансост заједно са локалним самоуправама је већ успео да унапреди једна број јавних објеката у Србији, а уштеде и ефекти из тих пројекта су изузетни. 

"За сваки од тих објеката који су енергетски унпаређени уштеде енергије у просеку 40 одсто. Мислим да је то велики мотив да са тим наставимо и наставићемо, очекујемо да ћемо унапредити сам фонд и далеко већи износ средстава усмерити у том правцу", каже Антић.

Са становишта подзаконских аката, Антић је рекао да је отворена могућност за различите видове јавно-приватног партнерства у области енергетске ефикасности. 

"Тиме смо направили озбиљну основу да се пројекти енергетске ефикансности унапреде и развију у целој Србији. За све то је потреба широка и велика подршка јавности. Неки кораци које реализујемо су пионирски у Србији и потребно је да их препозна читава друштвена заједница", навео је министар.

У протеклих неколико година, истакао је Антић, учињени су значајни помаци и резултати и Србија се приближили важним циљевима које смо поставили, а који пре свега промовишу обновљиве изворе енергије као будућност, унапређује постојеће инфраструктуре и преносних капацитета са станивишта заштите животне средине, у складу са европским директивама.

Он, међутим, каже да Србија нажалост не спада у ред оних држава и друштава у којима се енергија максимално ефикасно користи и штеди., па је потребно сетом различитих месра унапредити енергетску ефикасност и смањити финалну потрошњу енергије и доведсти је на рационални ниво. 

"По свим од тих кључних приоритета Србија остварује важне циљеве и постиже значајне резултате. Унапредили смо и модернизовали готово сву постојећу инфраструктуру пре свега за производњу електричне енергије. Србија све више постаје земља зелене енергије", рекао је Антић.

На конференцији "Енергетска ефикасност Србије" додржани су панели посвећени правилима ЕУ у тој области, енергетима за будућност и визији енерегтеске ефикасности. 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести