Бонаца на валутним берзама, долар под благим притиском

ЛОНДОН: Трговинска активност на светским валутним берзама је данас релативно мирна, при чему је пажња инвеститора усредсређена на развој кризе у Украјини.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Поједини аналитичари приписују мирнију атмосферу на тржиштима руско-украјинским преговорима о прекиду ватре одржаним у понедељак, мада две стране нису успеле да приближе ставове.

Амерички долар, који је прошле недеље порастао услед бега инвеститора у сигурну имовину, данас је благо ослабио. Доларски индекс, који мери вредност америчке валуте према шест главних ривала, склизнуо је на 96,707 поена, извештава Ројтерс.

Евро се стабилизовао и тргује се по курсу за мање од 0,1 одсто слабијем него јуче, на 1,12145 долара.

Међутим, јединствена валута еврозоне је пала на најнижи ниво према швајцарском франку од 2015. године, на 1,0267 франака, што указује на још увек повишен ниво аверзије инвеститора према ризику.

Депозити по виђењу Националне банке Швајцарске су регистровали занемаљиве промене у фебруару, што сугерише да је централна банка те земље можда одустала од покушаја да успори апрецијацију франка.

Сигурни јен се повукао са свог највишег нивоа према долару у последњих готово седам недеља, који је достигао у понедељак.

Економисти процењују да би међу валутама Групе 10 индустријски развијених земаља, шведска круна, евро и британска фунта могли највише да страдају ако западне санкције према Русији буду угрозиле проток руског гаса у Европу, док би норвешка круна могла и даље да има "ветар у леђа" због високих цена гаса.

Аустралијски долар је на почетску данашњег трговања забележио највиши ниво према америчком парњаку од средине јануара, и према последњим доступним подацима у порасту је за 0,2 посто на 0,7276 америчких долара, што је трећи узастопни дан раста.

Централна банка Аустралије задржала је данас кључну камату на рекордно ниском нивоу наводећи рат у Украјини као главни нови извор неизвесности, и поручила да ће бити стрпљива по питању пооштравања монетарне политике.

Рубља је неутралисала јучерашње велике губитке према долару, када се стропоштала на историјски минимум од 120 рубаља за долар. На данашњем преподневном трговању се мењала на нивоу од 93,4 рубље за долар, подржана одлуком централне банке о повећању референтне каматне стопе и наредбом надлежних органа извозним компанијама да 80 посто девизних прихода продају на тржишту.

На крипто тржишту, биткоин је ноћас скочио на 12-дневни максимум изнад 44.000 долара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести