Цене нафте у рикверцу због нагомиланих залиха у САД

СИНГАПУР: Цене нафте кренуле су данас "у рикверц" под притиском неочекиваног скока залиха у Сједињеним Државама и забринутости инвеститора да ће пооштравање мера затварања у Европи ради сузбијања пандемије коронавируса негативно утицати на потражњу за горивом.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Фјучерси северноморске нафте Брент појефтинили су за 15 центи или 0,3 посто, на 50,61 долара по барелу на трговању у 7.50 часова по средњоевропском времену, а фјучерси америчке WТИ нафте су пали за 13 центи, такође за 0,3 процента, на 47,49 долара за барел, извештава Ројтерс.

„Цене сирове нафте су благо опале након објављеног извештаја о залихама Америчког института за нафту (АПИ), према којем су залихе повећане други пут узастопно", изјавио је Едвард Моја, виши тржишни аналитичар у компанији Оанда.

Према подацима АПИ-ја, залихе сирове нафте порасле су за недељу дана, закључно са 11. децембром, за око два милиона барела на приближно 495 милиона барела.

Према Ројтерсовој анкети, аналитичари су очекивали да ће опасти за 1,9 милиона барела. Званични подаци америчке владе треба да буду објављени касније данас.

Међународна агенција за енергетику (ИЕА) упозорила је јуче да увођење вакцина против короне, које је започето овог месеца, неће брзо преокренути разорне последице удара пандемије на глобалну тражњу за горивом.

Агенција је смањила своје процене потражње за нафтом за 50.000 барела дневно (бпд) за ову годину, и за 170.000 бпд за 2021, наводећи као разлоге оскудну употребу авионског горива и чињеницу да све мање људи путује авионом.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести