Цене житу падају, соја се увози

На организованом робноберзанском тржишту настављају се негативни ценовни трендови другу недељу за редом.
Žito Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

На Новосадској Продуктној берзи пад цена је праћен значајним смањењем количина прометоване робе. Светске цене су и овог пута значајно утицале на домаће тржиште које је резултирало немогућношћу извоза домаће робе.

Неконкурентне домаће цене резултирале су и увозом соје зрна из околних земаља. Укупан промет за ову недељу је износио 550 тона робе, чија је финансијска вредност износила 10.414.500,00 динара. У односу на претходну седмицу количински обим промета је мањи за 59,26 одсто , док је финансијска вредност прометоване робе нижа за 61,50 посто..

Цена кукуруза другу недељу за редом наставља да пада. Ниже цене на светским тржиштима и неповољни курсеви резултирали су неконкурентношћу наше робе на страним тржиштима, што је проузроковало пад тражње за домаћом робом, а самим тим и пад цена. Пондерисана цена жутог зрна износила је 17,37 динара по килограму без ПДВ-а (19,10 динара килограм са ПДВ-ом), што представља ценовни пад од 0,19%  у односу на претходну недељу.

Пшеница ове недеље бележи одсуство трговања са робноберзанског тржишта. Понуде пшенице које су се нашле на тржишту нису проналазиле своје купце по прошлонедељним ценама.

Као и пшеница, соја зрно ове недеље бележи одсуство трговања на Новосадској продуктној берзи. Понуде соје зрна по ценама од 50,00 динара килограм без ПДВ-а нису проналазиле своје купце. Високе цене соје резултирале су увозом соје зрна из околних земаља што ће оборити цену на домаћем тржишту.

Е.Дн.

Slaviša
11.11.2017 • 19:16
Da da gospodo draga,poljoprivredna zemlja,a uvozi soju,i puni tuđe državne budžete,ovo je žalosno,da je ovo ameti kod pojedinaca,odmah bi podneli ostavke i nikada se više je bih bavili politikom,jer ocigledno nemaju pojma!Ako ovaj podatak nije dovoljan,da se pod hitno sedne za sto,naj umniji ljudi,od seljaka do akademije nauka,da se HITNO moraju doneti strateški zakoni o poljoprivredi u Srbiji l,da se pod HITNO formiraju PIK-ti,pod državnom upravom i strategijom razvoja,jed vremwna više neka ni sekunde za dangubljenje i prazne fraze pojedinaca o nekakvom razvoju,a nama svakim danom nešto ne dostaje od strateških polj.proizvoda.
EUR/RSD 118.3363
Најновије вести