Рок за повезивање стажа још два месеца

Од 556 предузећа, колико је пре четири године било на списку за приватизацију, остало је још 90. У Министарству привреде раде анализе за приватизацију тих преосталих 90 предузећа, а нека решења очекују се и до краја ове године.
Azotara u Pančevu foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

План је да се процес приватизације заврши до краја 2020. године да би сва предузећа која су била у поступку реструктурирања ушла у развојну фазу.

Током ове године успешно су приватизовани неки гиганти, попут Железаре Смедерево, РТБ-а Бор, ПКБ-а и Галенике, а за два стратешка предузећа, МСК-а и „Петрохемију”, решећње ће се тражити већ у првом тромесечју идуће године.

Док се полако решава судбина државних предузећа која су годинама била у процесу реструктурирања и тражења решења, у њима још увек има радника којима није повезан радни стаж, чиме су онемогућени да оду у пензију или ће имати проблем када испуне услове за пензионисање јер немају уплаћене доприносе за све године радног стажа. Пошто радни стаж није исто што и пензијски стаж, а да радници предузећа у реструктурирању не би остали с „рупама” у стажу, Влада Србије им и ове године уплаћује стаж, као и онима чије су фирме током 2015, 2016. и 2017. као и ове године отишле у стечај.

Остало је још два месеца да послодавци предузећа у реструктурирању поднесу захтев Фонду ПИО за повезивања стажа радницима. По закључку Владе Србије из фебруара ове године, рок за повезивање стажа истиче 31. децембра, а захтев не могу поднети радници с рупама у стажу појединачно него то мора учинити предузеће.


Лане попуњено 30.000 година

Прошле године Влада Србије је за повезивања „рупа” у стажу издвојила две милијарде динара, или око 16,8 милиона евра. Укупно је у 2017. години повезан стаж за 10.511 радника, у укупном трајању од 30.260 година, осам месеци и 20 дана.

У 2016. години, иако је држава планирала уплату „рупа” у стажу за око 13.000 радника, пријавило се мање од 1.000, па је одлучено да се рок продужи и у 2017. години. Пошто је током прошле године одзив предузећа за попуну стажа својим запосленима или бившим радницима био знатно већи него 2016, држава се на тај корак одлучила и током 2018. јер је још увек остало радника с „рупама” у стажу.


Право на повезивања стажа односи се на бивше запослене у субјектима приватизације и предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом, бивше запослене у стечајним дужницима над којима је стечај отворен 2015, 2016, 2017. и 2018. године и у којима је Агенција за лиценцирање стечајних управника именована за стечајног управника. У буyету Србије обезбеђен је новац за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за запослене у предузећима којима се на основу Владиног закључка повезује стаж. Пензијски стаж се за све раднике, без обзира на то о којем предузећу је реч, повезује на најнижу месечну основицу.

На сајту Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање објављен је списак субјеката приватизације који су 1. марта ове године били у поступку приватизације и који треба да пријаве своје раднике за повезивање радног стажа.

Из Војводине на том списку су панчевачка Азотара, која је пре неколико месеци отишла у стечај, затим ТП „Прехрана” АД Сомбор, „Термал” Врдник, „Нови Сад – Гас” ДП Нови Сад, Лука Нови Сад, ХИП „Петрохемија” Панчево, Ветеринарска станица Сента, „Војводинапут–Бачкапут” АД Нови Сад. На списку су и ДП „Бранко Глеђа” из Зрењанина, „Севертранс” из Сомбора, Ветеринарска станица Бечеј, „Одржавање и услуге” д. о. о. Нови Сад, Рудник Ковин из Ковина, „Бетоњерка” АД Сомбор, „Омољица” АД из Омољице, „Јадран” АД Гајдобра, Металско-сирћетни комплекс Кикинда.

На повезивања радног стажа, по подацима Фонда ПИО, чекају и радници „Бачке” АД Сивац, „Технохемије” АД Сремска Митровица, „Форум-пласмана” АД Нови Сад, „Недељних новина” АД Бачка Паланка, Новосадске фабрика кабела АД Нови Сад, као матичног предузећа, и његове „Металургија” као зависног, матичног предузећа „Мајевица холдинг” АД и његова четири зависна предузећа, међу којима су ливница, машине алатљике, пољоопрема и пумпе и цистерне.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести