Чадеж: Помоћићемо фирмама да раде за ЦЕРН

Српске компаније имају потенцијал, али и могућност да почну да раде за ЦЕРН, поручио је данас председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и најавио да ће комора имати активну улогу у подстицању ангажмана

српских фирми у овој европској организацији за нуклеарно истраживање.Чадеж је најавио да ће до краја наредног месеца у оквиру ПКС бити формирана групација, да ће она имати оперативне кадрове, како би се помогло малим фирмама да почну да раде за ЦЕРН.

"Очекујем да ћемо затим, вероватно већ у јуну, моћи да доведемо у Србију људе из ЦЕРН-а и да разговарамо овде. Не можемо да очекујемо да ће наше фирме масовно и преко ноћи почети да добијају тамо послове, али морамо да направимо тај корак", рекао је Чадеж  Тањуг у након састанка са представницима тих фирми и Института за нуклеарне науке "Винча“.

Према његовим речима, ако се буде активно радило на томе, за три или четири године, домаће фирме би могле да имају пун капацитет за сарадњу са ЦЕРН-ом.
Чадеж је објаснио да се данас у Институту Винча састао и са представницима 33 компаније које се баве електроником, машинском обрадом, роботиком, ИТ-јем, а да ће се нова групација у оквиру ПКС бавити искључиво повезивањем њихових потреба и аплицирањем за послове у ЦЕРН-у.

Председник ПКС је подсетио да држава већ плаћа годишњу чланарину у ЦЕРН-у и у том смислу има и право да домаће компаније учествују у раду те истраживачке организације.     "ЦЕРН то од нас и тражи, а оно што до сада нисмо имали јесте организован приступ том проблему. Сада смо одлучни да их повежемо међу собом, а пратимо и шта се догађа, која се опрема уграђује, који се додатни делови ЦЕРН-а развијају. То сад све знамо, а имамо чак и неке наше инжењере који раде на пројектима проширења ЦЕРН-а", рекао је Чадеж додајући да ће наступ бити организован и заједнички, и са представницима ЦЕРН-а који се баве пројектовањем, али и са онима којима је у фокусу куповина.

Чадеж је истакао да у Србији већ постоје компаније које су биле добављачи и које су већ радиле за ЦЕРН."Наше фирме имају и добра високотехнолошка решења, а желимо да им помогнемо да изађу и на страна тржишта. Многи су конкурентни и технолошки од многих у региону и напреднији. Имамо шта да понудимо", закључио је Чадеж.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.0683
Најновије вести