Цвеће и поврће са малог поседа породице Шош доноси профит

Пољопривредно газдинство породице Шош из Будисаве нема велики посед, али се успешно бави повртарством, цвећарством и воћарством, што се уз много труда и улагања показује профитабилним, посебно због тога што се поврће и воће прерађује за зимницу.
1
Фото: Приватна архива

Газдинство Шош располаже малим поседом на коме су подигнути пластеници, у којима је сконцентрисана производња, а чланови домаћинства негују и око 200 стабала разног воћа.

- Родитељи су посвећени повртарству, а супруга Сандра и ја првенствено се бавимо цвећарством, у заједничком газдинству. Последњих неколико година у летњем периоду и током јесени прионемо и на прераду поврћа и воћа за зимницу. Прерадимо оно што код нас роди, а што немамо докупимо од произвођача из круга пријатеља и познаника. Углавном гледамо да оно што прерађујемо буде квалитетна роба - каже носилац газдинства Атила Шош.

Атила прича да је раније производио поврће, заједно са оцем Шандором и мајком Магдолном, међутим, прешао је на цвећарство. И повртарство и цвећартсво захтевају доста улагања и вредне руке.

- За повртарство су потребне веће површине, а цвећартсво је довољно имати и један или два пластеника, али и у њима се јако пуно ради. Родитељи узгајају под пластеницима и на отвореном у башти паприку, парадајз, тиквице, спанаћ, салату, келерабе, неке купусњаче и друго поврће, што зависи од сезоне. Ова сезона је солидна и за повртаре и за цвећаре, цене појединог поврћа, као рецимо парадајза и паприке биле су добре. Можда је нешто и мање родило, али је зато бољом ценом то поправљено - објашњава Атила Шош.

Атила додаје да је у цвећартсву последњих сезона ситуација готово иста, јер има пуно улагања и посла, а цене стагнирају већ годинама, па се произвођачи уклапају у прилике на тржишту.

- Главно тржиште и за цвећарство и за поврће, као и за зимницу јесу град Нови Сад и околина, где смо присутни на Најлон пијаци и околним местима. Искористимо прилику да увек скокнемо и до Сенте на „Сенћанске дане пољопривреде“, али највише муштерија имамо у ближем окружењу и Будисави. Нови Сад нам је најзанимљиције тржиште, јер је велики град и близу нам је на мање од 15 километара, па до муштерија стижемо за 15 до 20 минута. Често идемо у град и увек можемо да робу испоручимо до кућног прага, уколико нисмо на пијаци или манифестацијама које посећујемо - објашњава Шош.

Газдинство Шош је ове сезоне мало смањила понуду зимнице јер због пандемије короне нема толико манифестација. Моментално из киселог програма у понуди је туршија и цвекла, а у теглама се нуди и „љуто грожђе“, грожђе припремљено са љутим папричицама, као и љути и слатки ајвар. Све вишкове разноврсног воћа породица Шош такође прерађује. Из слатког програма су компоти од бресака, кајсија, крушака, дуња, трешања и вишања, припремљена је и уобичајена понуда сокова са укусом лаванде, нане, зове, лимуна, вишања, трешања и јагода, а из породичне мануфактуре не мањка пекмеза од разног воћа.      

- За манифестације припремамо и бакин кекс, бакине колаче и погачице са сиром и друго по старинским рецептима, а од дуња правимо и китникез. Већ више година радимо интензивно са поврћем, цвећем и у последње време од нашег поврћа и воћа припремамо зимницу. Шта ће бити следеће, не знам, али да би остали, уколико буде требало прилагођаваћемо се, да у понуди имамо производњу која је занимљива на тржишту. Рецепт за успех и егзистенцију на малом поседу је осмишљено улагање у профитабилну производњу и пуно рада преко целе године - истиче Атила Шош.   

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести