Да би се боље продала, Комерцијална мора неког да купи

Док су сви очекивали да се појаве кандидати за преузимање Комерцијалне банке, стигла је супротна вест: најквалитетнија банка која је

остала у државном власништву спрема се да купи једну од већих банка основаних страним капиталом које послују у Србији. Највеће стране банке које су с успехом освојиле српско тржиште и на њему се позиционирале су Интеза, Уникредит, Рајфајзен, Сосијете женерал и Еуробанка. А кандидат из сенке могла би бити и Адико банка, која је ове године ушла на домаће тржиште куповином Хипо Алпе-Адрија банке.

Баш Адико банка може бити скривени фаворит. Ту банку је преузео инвестициони фонд, што значи да је и купљена да би била продата у будућности. Очишћена је од ненаплативих зајмова приликом преузимања , има добар портфолио, као и мрежу. Уз све то, није згорег напоменути да је недавно освежила и топ-менаџмент новим кадровима.

У претходном периоду домаћи бизнисмени су се све више интересовали за банкарски сектор. „МК комерц”, односно Миодраг Костић, преузео је АИК банку. И Нову Кредитну банку Марибор су код нас преузели домаћи бизнисмени. Оне су имале различиту власничку структуру, а Комерцијална банка је у већинском државном власништву. Хоће ли се тај поступак наставити?

– Мислим да не треба гледати да ли је капитал страни или домаћи, већ колико банка успшено послује – каже међународни консултант Милан Ковачевић. – Поједине банке које послују код нас се нису позиционирале на домаћем тржишту како су очекивале. Зато се повлаче, а купци се нађу и међу домаћим бизнисменима, а и међу страним. Тога ће убудуће бити све више.

О томе откуд сада све то везано за Комерцијалну банку, др Бранко Живановић с Београдске банкарске академије каже:
– Комерцијална банка је у фази припреме за продају – наводи он. – Циљ Европске банке за обнову и развој и наше државе је усаглашен, а ЕБРД има четвртину власништва. Комерцијалној банци треба подићи вредност. У том правцу иду напори да се стабилузује њена мрежа у Босни и Херцеговини и Црној Гори, као и отварање представништва у Бечу и Франфурту. То су добри потези јер је наше тржиште преуско, а ако захвата и део региона, и цена ће бити већа.

Живановић наглашава да и на домаћем тржишту треба очекивати даљу реционализацију. То је неопходно. Зато ће куповине туђих портфолија бити и даље. Сетимо се да је Сосијете женерал купила портфолио КБЦ банке, а биће и директних преузимања. Што се тиче могућег кандидата, конкретно он подсећа на то да је својевремено Рајфајзен најављивала повлачење с тржишта. То би за Комерцијалну банку било добро, али је извесно да је то превише скупо.

Квалитеније грчке банке такође су прескупе, а оне које имају лошији портфолио не би подигле цену Комерцијалне, што је циљ најављеног преузимања. Италијанске банке су у овом тренутку најмање вероватна опција за преузимање. Сосијете и ОТП и саме траже добру прилику за куповину, Ерсте банка има доста стабилну структуру па је извесније да ће сама купити другу јаку банку пре него што ће она сама бити продата.
А даље? Па већ смо видели да је у банкарскокм сектору све могуће.

Д. Вујошевић
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести