До краjа 2016. одлука о проширењу складишта Банатски двор

Србиjагас ће до краjа децембра донети одлуку о проширењу подземног складишта гаса Банатски двор, изjавио jе данас саветник генералног директора Србиjагаса Драгиша Mартиновић.

“Србиjа може заjедно са Гаспромом да прошируjе Бантски двор и размишља о новом складишту гаса, jер jедино су складишта гаса нешто што ће нам у наредном периоду омогућити сигурно снабдевање гасом Србиjе и та одлука се очекуjе до краjа децембра односно у наредних петнаестак дана”, рекао jе Mартиновић на конференциjи "Eкономист: Свет у 2017".

На панелу о енергетици, Mартиновић jе у Скупштини Србиjе истакао да jе за Србиjагас веома важно што реализуjе количине гаса коjе има са Гаспромом.“A, коjе расту сваке године и ово jе четврта година у коjоj повећавамо обим куповине и нама jе драго да тржиште гаса у Србиjи стабилно расте”, истакао jе Mартиновић.

Oн jе рекао да ће захваљуjући кинескоj инвестициjи Хестила у смедеревску железару са сигурношћу доћи и до даљег раста продаjе гаса у Србиjи и у 2017. години.Mартиновић jе додао да ће обим продаjе гаса доста зависти од активности железаре Хестил Србиjа.Генерални директор Србиjагаса Душан Баjатовић jе раниjе изjавио да би за Србиjу било наjповољниjе да се капацитет складишта гаса у Банатском Двору са садашњих 450 милиона кубних метара прошири на милиjарду кубика, jер би тада била 'испеглана' неравномерна потрошња коjу имамо, а то jе да зими трошимо више, а лети мање тог енергента.

Навео jе и да би са капацитетом складишта од jедне милиjарде кубика гаса биле остварене уштеде и на транспорту, а Србиjа би имала и складиште резерви тог енергента.Oн jе казао да постоjи и опциjа да се складиште Банатски двор прошири на 750 милиона кубика гаса.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести