Преговори у Фијату готови: Радницима плате расту са инфлацијом

БЕОГРАД: Руководство ФИАТ-а и синдикати постигли су, уз напоре премијерке Ане Брнабић и Владе, договор који ће обезбедити наставак производње модела ФИАТ 500Л у Србији, као и наставак дијалога између ФИАТ-а и синдиката. Договор који је постигнут део је новог колективног уговора који ће обухватити наредне три године, саопштено је из Владе Србије.
fijat, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Преговори између синдиката и ФИАТ-а су започели 19. јула уз посредство премијерке Ане Брнабић и Владе Србије.

Између осталог, током разговора је договорено повећање плата у складу са званичном стопом инфлације пројектованом од стране Народне банке Србије за наредне три године. 

Сваке године у фебруару, плате запослених усклађиваће се са пројектованом инфлацијом, коју објављује Народна банка Србије, а за 2018. годину, плате ће бити повећне за 4.5 одсто.

За 2017. годину, повећање ће бити у износу од 2.2 одсто од августа(како би се изједначило са годишњом пројектовном инфлацијом). 

Договорена је исплата половине новогодишњег бонуса у августу, док ће остатак (друга половина бонуса) бити исплаћен у децембру ове године.

Како се наводи у саопштењу, постигнут је и договор да се накнада за ноћни превоз дуплира. 

Накнада ће бити дуплирана у случајевима када запослени морају да дођу раније или да остану дуже на послу од редовног времена саобраћања јавног превоза. 

Договорено је оснивање Комисије за техничка мерења. 

Комисију ће чинити чланови синдиката и чланови ФЦА Србија, као и технички стручњаци из седишта компаније. Комисија ће почети са радом у септембру 2017. године.

Разговори о могућем увођењу бонуса ефикасности, сличног оном који се већ примењује у другим државама као што су Италија и Пољска, почеће већ 2018. године. 

У складу са договором, представници синдиката прихвтили су да се уздржавају од било каквих штрајкова током целог периода трајања новог колективног уговора. 

Влада Републике Србије сматра да је постигнути договор одличан показатељ да је Србија добро место и за домаће и за стране инвеститоре, што доприноси даљем економском расту и развоју земље.

Преговори су вођени у конструктивној атмосфери уз активно учешће премијерке Ане Брнабић, подсећа се у саопштењу.

Постигнут договор представља победу дијалога у коме се дошло до договора прихватљивог за све.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести