Дунавски бизнис форум 18. и 19. октобра у Новом Саду

Дунавски бизнис форум је значајан фактор повезивања у региону, изјавио је данас покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић

и позвао представнике градова и општина у Војводини да учествују на том скупу 18. и 19. октобра у Новом Саду.

Бјлелић је рекао на конференцији за новинаре, да је циљ  петог форума, чије је одржавање помогла и Покрајинска влада, да се повежу све земље дунавског слива и да се анимирају актери из пословних заједница да активно раде на економском и привредном развоју.

-Улога Покрајинског секретаријата је да подржи све стратешке пројекте и њихову афирмацију који промовишу регионалне аспекте државне политике наше земље и стратешки пројекат ЕУ за Дунавски регион, истакао је покрајински секретар.

У том смислу, како је додао, и Дунавски бизнис форум ће имати велики значај, јер је усмерен на подстицање кооперације између земаља Дунавског региона које настоје да искористе потенцијале Дунава и креирају повољну атмосферу за привредна улагања у области транспорта, заштите животне средине, енергетике и агробизниса.

Како се наводи у саопштењу Бироа покрајинске владе за односе с јавношћу, директор „Медиа инвента”, аутор и носилац пројекта Владо Маркановић, нагласио је да ће овогодишњи форум окупити око 2.000 учесника из 14 земаља Подунавског региона и да је у плану да се овај догађај уврсти у званичан календар Европске комисије.

Професор др Радован Пејановић, председник Организационог одбора, и доц. др Мирјана Крањац, члан Организационог одбора, сложили су се на прес конференцији да је акценат овог форума на промоцији економских могућности и потенцијала Војводине.

Истакли су да је он значајан фактор повезивања у региону, и да има и едукативни карактер, јер ће на панелима учествовати и студенти Новосадског универзитета.

Званични партнер Дунавског бизнис форум је Институт европских региона из Салцбурга.

Форум је посвећен Дунавској стратегији, документу који је сачинила Европска комисија са циљем да се у ширем региону који повезује Дунав, повежу људи, идеје и тржиште, да се обезбеди привредни и укупан друштвени просперитет.

Учесницима Форума ће се на свечаном отварању обратити председници Скупштине и Владе АП Војводине, Иштван Пастор и Игор Мировић, ресорни министри, покрајински секретари  и угледници из Европске уније, најављују организатори - Медиа Инвент, Институт Европских региона из Салзбурга, Привредна комора Војводине, Привредна комора Србије и Универзитет у Новом Саду.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести