ЕВО КАКО СЕ ОТКРИВА ЛАЖНА КАФА И КАЈМАК ДРИ каже ПРЕВАРЕ У ВЕЗИ С ХРАНОМ постаће ДЕО ЗАКОНА

Од болести које се преносе путем хране на годишњем нивоу оболи око 600 милиона људи у свету, а преваре у вези с храном у Србији нису у потпуности законски регулисане и санкциониране, показује ревизија Државне ревизорске институције.
1
Фото: Pixabay, ilustracija, kombo

Ревизијом је утврђено и да не постоји обавеза обавештавања јавности о утврђеним преварама у вези с храном, али би ово ускоро може да се промени. ДРИ је, наиме, упутила препоруку Министарству пољопривреде да се у оквиру законске регулативе уведе термин “преваре у вези с храном”.

Где нас најчешће варају?

Највећа су обмана потрошача код производа као што су чоколаде, сокови, кафа, мед, сир, црни хлеб и ракија, показује ревизија Државне ревизорске институције.

Детекција “фалсификованих” прехрамбених производа захтева коришћење одговарајућих метода. Класичне методе, као што је одређивање тачке смрзавања млека, користе се за откривање разређености млека водом или тест скроба, како би се проверило да ли је у кафу додат недекларисани сурогат, или ензимске, генетске или инструменталне технике, као и хроматографске, изотопске или спектрометријске технике. Један од проблема је и недостатак континуитета у мониторингу хране.

Фото: Pixabay, ilustracija

Циљ ревизије био је да се утврди у којој мери су надлежне институције 2023. године ефикасно успоставиле систем провере сигурности хране у Србији и да ли постоји простор за унапређење, а извештај из овог сектора је направљен први пут. Ревизијом је утврђено и да не постоји обавеза обавештавања јавности о утврђеним преварама у вези с храном, те је ДРИ дала препоруку Министарству пољопривреде да се у оквиру законске регулативе уведе термин “преваре у вези с храном”.

Председник Државне ревизорске институције и главни државни ревизор Душко Пејовић изјавио је на представљању извештаја да је за заштиту живота и здравља становништва од примарног значаја коришћење хигијенски исправне хране.

“Да би се то осигурало, потребно је уредити систем производње, промета, контроле и потрошње хране, било да се ради о храни домаћег порекла или храни која потиче из увоза”, казао је Пејовић.

Први закључци указују на то да плански и законодавни оквири у сектору сигурности хране нису у потпуности успостављени, као и да преваре у вези с храном нису у потпуности законски регулисане и санкционисане, што доводи до негативне перцепције потрошача о систему сигурности хране.

Како нас највише варају?

Виши саветник у ревизији ДРИ Александар Глигоријевић рекао је да су инспекцијске службе утврдиле преваре потрошача код производа као што су чоколада, кафа, мед, сир, црни хлеб и ракија.

“Обмане су најчешће код чоколаде, која се заправо представља као чоколада, а најчешће је то шећерна табла. Сокови који не садрже одређени проценат воћа, као што је наведено у декларацији производа, кафа која садржи сурогате, као и мед коме се додаје глукозно-фруктозни сируп”, наводи Глигоријевић.

Други закључак указује на то да институционални оквир, предвиђен Законом о сигурности хране, није ефективно успостављен, а активности Стручног савета, основаног 2017. године, нису допринеле процени ризика у сектору сигурности хране на националном нивоу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести