Фабрика Леони у пуном капацитету, посао за 1.700 радника

Фабрика "Леони" у Нишу, која се бави производњом аутомобилских каблова за возила "јагуар" и "ландровер", данас је почела рад у пуном капацитету,
leoni/Tanjug
Фото: Tanjug

а почетак радова је пресецањем врпце симболично означио премијер Александар Вучић.

Фабрика у Дољевцу код Ниша има површину од 25.000 метара квадратних, вредност инвестиције је већа од 21 милион евра, а држава је дала подстицај од 10,5 милиона евра, односно 7.000 евра по раднику.
     
Градња фабрике почела је у августу 2013. године, а у априлу 2014. и пробна производња.

"Леони" је у Србији присутан од 2009. године и био је, уз Дрекслмајер међу првим инвестицијама великих немачких фирми из аутомобилске индустрије.

Та фабрика тренутно у Србији има три производна погона, од којих су два у Прокупљу и један у Дољевцу код Ниша.

Укупно је Леони у Србију уложио нешто више од 36 милиона евра и тренутно запошљава 4.950 радника.

Србија је дала подстицаје тој компанији од 19,25 милиона евра.
Прву фабрику Леони је отворио у Прокупљу, која произовди кабловске сетове за БМВ и запошљава 1.800 радника, док друга фабрика у Дољевцу производи каблове за ландровер и јагуар и тренутно запошљава 1.500 радника на неодређено и још око 1.000 на одређено време.  

Општина Дољевац обезбедила је земљиште у близини села Малошиште без накнаде.

Трећи производни погон Леони је узео под закуп у Прокупљу, где тренутно запошљава 50 радника и производи каблове за белу технику.

"Леони АГ" је један од глобалних лидера у производњи кабловских инсталација за аутомобилску индустрију.

Та компанија је у 2014. години запошљавала око 68.000 радника у 32 земље, имала промет од 4,1 милијарде евра и нето профит од 115,1 милиона евра.

Леони је основан 1917. године, а централа се налази у Нирнбергу у Немачкој.

Пресецању врпце присуствовали су и амбасадор Немачке Аксел Дитман и председник Првиредне коморе Србије Марко Чадеж.
(Танјуг)

Вучић: Циљ незапосленост испод 15 одсто у наредне две године
Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је циљ да у наредне две године незапосленост у Србији падне испод 15 одсто и позвао немачке компаније да наставе да улажу у Србију.

Почетак рада трећег погона немачке компаније Леони у Србији, чијем је отварању присуствовао, доказ је да се марљивост исплати, рекао је Вучић и најавио још добрих вести и инвестиција у Пчињском и Нишавском округу и на југу Србије.

Тим окрузима ће влада да посвети велику пажњу, гледаћемо да смањујемо незапосленост на југу који је доведен у такву ситуацију лошим поступањем претходних власти", рекао је Вучић.

Вучић је позвао стране инвеститоре да улажу у Србију, а представницима фабрике Леони поручио да очекује и нове погоне у Србији.

"Ми смо спремни за наставак сарадње и уверен сам да ћемо да имамо добре резултате", рекао је Вучић оценивши да је Србија на добром и сигурном путу.
(Танјуг)

Дитман: Важна улога немачких компанија у Србији
Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман истакао је да је компанија "Леони" веома важан послодавац у Србији са више од 3.500 запослених и додао да је та компнанија сјајан пример одрживог улагања немачких компанија у привреду у Србији.

"Немачке компаније увек подробно проверавају да ли ће ући на неко тржиште, али када једном дођу онда увек остану и прошире и своје капацитете. Овај погон, после погона у Пропкупљу, је заиста прави пример за то", рекао је Дитман.

Он је додао да је 2015. година била веома успешна за привреду после реформи које је преудзела Влада Србије и да су процене ЕУ о напретку Србије веома повољне.

"То ћемо поправити сада када уђемо у оперативну фазу о приступању Србије Европској унији. До краја године отворићемо прва два поглавља, а наредна два почетком 2016. године", рекао је Дитман.

Немачке компаније играју важну улогу у Србији, и дооприносе унапређењу пропцеса привредних реформи самим тим што инвестирају у Србију, рекао је амбасадор.

"Настављамо заједно са немачким привредницима да даље развијамо те односе. У тесној комуникацији смо са Привредном комором Србије и радимо на томе да Србија уведе дуално, стручно образовање", рекао је Дитман.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести