Фискални савет: Јавни дуг после 10 година поново у осетном паду

БЕОГРАД: У овој години се могу поставити темељи за трајно одрживе и здраве јавне финансије и за убрзање привредног раста, будући да су у 2017. достигнути најважнији квантитативни циљеви фискалне консолидације, поручили су данас представници Фискалног савета Србије.
novac porez dug
Фото: pixabay.com

"Први пут од 2005. године оствариће се фискални суфицит, а јавни дуг ће, после десет година, поново имати осетан пад", рекли су представници Фискалног савета на традиционалном састанку с члановима Српске асоцијације менаџера (САМ), наводи се у саопштењу ове менаџерске асоцијације.

Владимир Вучковић, члан Фискалног савета, рекао је да достигнута макроекономска стабилност треба да се сачува одговорном фискалном и економском политиком, оценивши да најважније питање представља привредни раста где заостајемо за регионом. 

"Две су полуге раста на којима треба радити - с једне стране то је повећање инвестиција и то државе и малих и средњих предузећа, као и сређивање привредног амбијента кроз мање бирократије и ефикасније судство", додао је Вучковић. 

Питања о томе каква су фискална кретања и очекивани трендови у 2018. години, шта утиче на макроекономску стабилност у Србији, које реформе предстоје и да ли ће се и када завршити реструктурирање и приватизација државних предузећа, била су у фокусу учесника овог састанка.

Говорило се и о томе шта је потребно да Србија достинге високе стопе привредног раста, шта су били покретачи привредног раста у претходном периоду и умањења фискалног дефицита, као и шта је потребно да би се у Србији више инвестирало и на који начин подстаћи и приватне и јавне инвестиције.

На скупу је било речи и о томе да ли постоји фискални простор за пореску комбинаторику, а донет је и закључак да је потребно да постоји и шири дијалог са представницима и осталих државних структура. 

"Традиционални сусрети српских менаџера и Фискалног савета су важни, јер представљају добар начин да разменимо мишљење и чујемо најважније информације о фискалним кретањима, трендовима, које су стопе раста предвиђене до краја године, као и колико као менаџери можемо да допринесемо развоју", каже Станка Пејановић, председница САМ-а.

На састанку су, поред председнице САМ-а, учествовали Никола Алтипармаков и Владимир Вучковић, чланови Фискалног савета Србије, затим Бранко Грегановић, члан УО САМ-а и председник ИО НЛБ банке и Горан Питић, члан УО САМ-а и професор факултета ФЕФА.

Састанак са Фискалним саветом организован је у сарадњи са УСАИД Пројектом Сарадња за економски развој.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести