Фонд ПИО и држава споре се око имовине

Лане започета, а потом заустављена, приватизација бања у Србији биће поново покренута половином године, а план је и да буде завршена до краја 2016. На прошлогодишњем јавном позиву

 за приватизацију 14 бања и специјалних болница у Србији било је заинтересованих инвеститора, али је приватизација обустављена због судских спорова око власништва, које држава води с Фондом за пензијско и инвалидско осигурање.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић тврди да за бање у Србији и даље постоји интересовање инвеститора, али да је неизвесно којом брзином ће се приватизација одвијати пошто то зависи од административних процедура и појединих судских процеса, који су у току. Генерални секретар Удружења бања Србије Влада Вешковић сматра да би оне требало да остану у већинском власништву државе, чак и ако буду приватизоване.

– Уколико баш морају да се приватизују, држава би требало да остане власник бар 51 одсто капитала у тим бањама – оценио је Вешковић. – Ипак, требало би добро размислити о томе како ће бити спроведен процес приватизације. Приватни инвеститор требало би да улаже у пратеће садржаје, као што су, на пример, велнес и спа, али је потребно задржати медицинске услуге у бањама. У боље бање треба да се инвестира, а могу се продати оне које се боре за опастанак.

Он истиче да држава треба да реши проблем спорова између Фонда ПИО и специјалних болница за рехабилитацију. Међутим, Фонд ПИО већ деценију бије битку за утврђивање власништва над појединим специјалним болницама и бањама и од ње не одустаје. Тим пре што је већ неколико судских спорова завршено и утврђено је власништво Фонда ПИО над појединим бањама и специјалним болницама.

Како за „Дневник” објашњава директорка сектора Фонда ПИО односа с јавношћу Јелица Тимотијевић, та држава институција је још 2006. и 2007. године покренула 28 спорова за потврђивање власништва над објектима специјалних болница у бањско-климатским лечилиштима.

– До сада је правоснажним судским одлукама потврђено власништво Фонда ПИО над 13 објеката специјалних болница, у два случаја нам је оспорено право својине, а у преосталих 13 спорова за утврђивање власништва Фонда поступак је и даље у току – каже Јелица Тимотијевић. – Оспорено нам је право власништва над Спортско-рекреативним центром „Чањ” у Црној Гори и Специјалној болници „Агес” у Матарушкој бањи.

По њеним речима, у току је 11 судских спорова за потврђивање права својине Фонду ПИО, и то за Рибарску бању, Крушевац, „Гејзир”, Сијеринска бања, Врањску бању, Врање, Гамзиградску бању, Зајечар, Јошаничку бању – „Генералекспорт”, Бујановачку бању, Бујановац, „Селтерс”, Младеновац, „Др Мирослав Зотовић”, Београд, бању „Јунаковић”, Апатин, бању Кањижа, Кањижа, Буковичку бању, Аранђеловац, „Др Боривоје Гњатић”, Сланкамен и ХТП „Бања Ковиљача”, Лозница.

Сваког месеца се новац за редовну исплату пензија издваја из буyетске касе јер га у пензијском фонду нема довољно за сервисирање више од 1,7 милион пензионера. Због тога неки државни функционери сматрају да држава има морално право да приватизује бање и специјалне болнице и на тај начин прибави макар и мањи део онога што издваја за редовно сервисирање пензија. С друге стране, Фонд ПИО би повратком имовине коју потражује добио додатни новац и толико мање би морало да се узима из државе касе. Јелица Тимотијевић објашњава да се у свим бањама и специјалним болницима, и онима у којима су судски спорови завршени и онима где још увек трају, здравствена делатност обавља као и до сада.

– У свим нашим објектима здравствена делатност обавља се уобичајено, без промена које су условљене променом имовинског статуса над објектом. На ниову више министарстава и институција, које су директно заинтересоване за рад бања, формирана је радна група, коју чине стручњаци различитих профила и чији је задатак да сагледају све аспекте рада тих здравствених установа и пројектују њихов даљи развој, који ће свакако бити у интересу корисника и осигураника, односно радних људи, а у циљу рехабилитације и превенције инвалидности, због чега су ти објекти сазидани и основани – нагласила је Јелица Тимотијевић.

Љ. Малешевић
 

Потврђено власништво над 13 објеката

Јелица Тимотијевић истиче да је Фонду ПИО потврђено право својине на објектима специјалних болница „Чигота” на Златибору, „Нови Пазар” у Новом Пазару, „Ивањица” у Ивањици, „Златар” у Новој Вароши, „Меркур” у Врњачкој бањи. Такође је потврђено и за „Жубор” у Куршумлијској бањи, „Радон терме” 1, 2 и 3 у Нишкој бањи, „Сокобања” и „Озрен” у Сокобањи, „Русанда” у Меленцима, „Бања Ковиљача” у Лозници, „Гамзиградска бања” у Зајечару и хотел „Здрављак” у Сокобањи.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести