Французи први дижу руке од нафте и гаса

Француска намерава да до краја године усвоји законе о поступном гашењу свих активности на истраживању и производњи нафте и гаса до 2040. године.
rafinerija.jpg (
Фото: Dnevnik.rs

Према Нацрту тог закона, ова одлука ће се односити и на њене прекоморске територије. Реч је о првој таквој одлуци неке земље у свету, пренео је Ројтерс.

Председник Емануел Макрон жели да Француска до 2050. постане "неутрална" и планира да заузда емисије стаклених гасова напуштањем фосилних горива за које се сматра да доприносе глобалном загревању. 

Нацртом закона се предвиђа да Француска више не издаје дозволе за истраживања, да продужавање постојећих концесија постепено ограничава и коначно укине до 2040.

Те године Француска планира такође да укине продају бензинских и дизел аутомобила, преноси Пословни дневник.

-Тим законом ће се зауставити истраживање угљоводоника на нашој територији, а постојеће концесије неће бити продужене после 2040. године - пише у том документу. 

Одлука је највећим делом, ипак, симболична зато што Француска производи свега око шест милиона барела угљоводоника годишње, што представља око један одсто њене потрошње. Француска ће наставити да увози и прерадује нафту за своје потребе. 

Закон би могао да погоди компаније попут највеће француске нафтне компаније “Тотал” која је прекинула нафтна истраживања у Француској, али још увек има дозволе за истраживања у француским прекоморским територијама, као што су истраживања на мору уз обале Француске Гвајане.

Из “Тотала” за сада нису коментарисали Нацрт закона. Макрон одлучно наставља спроводење кључног споразума за сузбијање климатских промена, који је прихватило 200 земаља 2015. године у Паризу, а из којег су се повукле Сједињене Државе.

У склопу тих мера, Француска до 2022. године намерава да престане да производи електричну енергију помоћу угља и да смањи удео електричне енергије произведене у нуклеаркама на 50 одсто са садашњих више од 75 одсто, док ће предност давати већем уделу обновљивих извора.

Иако су прво из Француске и званично потврђени планови за драстичне промене у енергетском систему, сличне најаве стижу И из осталих европских земаља где се припремају за усклађивање са “Париским споразумом”. У Немачкој и Шведској су такође орочили производњу аутомобила са дизел моторима И најавили повећање производње возила на електрични погон, док ће по свему судећи употреба фосилних горива у енергетским системима ипак потрајати дуже него што се према првим најавама очекује.  
 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести