Фрижидери и клима уређаји ИДУ НА ОТПАД, А ЕВО И КАДА ОСТАЈЕМО БЕЗ БЕЛЕ ТЕХНИКЕ

Преговорачи праве одлуку како би се људима забранилои коришћење снажних гасова стаклене баште који се користе у уређајима као што су фрижидери, клима уређаји и топлотне пумпе.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

До 2050. могло би да се забрани коришћење неких уређаја као што су фрижидери, клима уређаји и топлотне пумпе због снажних гасова са ефектом стаклене баште.

Преговарачи Већа Европске уније и Европског парламента постигли су договор којим ће се до 2050. забранити коришћење снажних гасова стаклене баште који се користе у уређајима као што су фрижидери, клима уређаји и топлотне пумпе.

Реч је о флуорисаним гасовима које је еколошка организација Гринпис описала као најгоре гасове са ефектом стаклене баште. Наведени гасови имају и до 25.000 пута јачи утицај на глобално загревање од угљен-диоксида и производе се умерено, пише француска новинска агенција АФП, а преноси Пословни дневник.

У ЕУ су се емисије флуорисаних гасова удвостручиле између 1990. и 2014, али након 2015, када су донете прве законске мере у том подручју, почеле су се да се смањују. Према новом закону, поменути гасови биће потпуно забрањени до 2050.

"Те супстанце имају врло негативан утицај на здравље наше планете и морају се да се избаце из употребе", рекла је шпанска министарка за околину Тереза Рибера Родригез. Уверена је да је то важан корак у борби против климатских промена.

Споразум тек треба службено да потврде Веће ЕУ, које окупља представнике држава чланица, и Европски парламент. Уредба ће тада моћи да ступи на снагу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести