Фудбал погурао продају телевизора

НОВИ САД: Заљубљеници у фудбал који имају довољно новца већ су отпутовали у Русију.
т
Фото: Dnevnik.rs

Они који су имали среће па у некој од бројних наградних игара освојили пут у Русију већ се пакују. Најбројнијој категорији остаје да купи нови добар телевизор, шета по каналима и гледа утакмицу коју одабере. За добру понуду пробринули су се пре свих прдавци техничке робе и банке.

Други учесници у промету такође су видели добру шансу да пласирају своје производе. Зато је препорука љубитељима фудбала који ће пратити највећи светски фудбалски догађај путем екрана да, пре него што се одлуче за куповину, прошетају по продавницама.

Потрошачи могу да бирају између разних типова и цена ТВ пријемника. Продавци кажу да се они пођеднако купују и за кеш, и на кредит и на картице. Потражња је појачана. То је уобичајено пред првенства у популарним спортовима и олимпијаде.

10–20 одсто повећана продаја телевизора

Продаје се више телевизора него обично у ово доба године када шампионата нема. Како продавци тврде, купује се од 10 до 20 одсто ТВ пријемника више.

Уникредит банка је, у сарадњи с продавницом „Техноманија”, понудила нови програм за куповину телевизора. Путем инстолмент кредитне картице пријемник се може купити на три, шест или 12 рата без камате. Потрошач плаћа једнократни трошак од 500 или 1.000 динара, зависно од рока који изабере. Купци који пазаре дебитном картицом те банке могу уштедети и до 23.000 динара ако се одлуче за поједине моделе „самсунга”, „бена”, „вокса”, ЛГ-а или „фокс”. Ту су посебни попусти.


Шампионат у џепу

Када је одржаван претходни фудбалски шампионат, у Бразилу, такође су се више куповали ТВ пријемници. Међутим, била је велика потражња и за ТВ картицама које су се користиле да се рачунар претвори у телевизор. Сада их више готово и нема у понуди. Те картице су махом подржавале аналогни ТВ сигнал, док у Србији већ неколико година иде искључиво дигитални. Аналогне картице се нуде на продају на сајтовима и стају само 400 динара. Оне за дигиталну подршку су скупље – и до 2.500 динара. Модерни рачунари лако се претварају у ТВ. Ту су и мобилни телефони па се шампионат може понети и у џепу, ради гледања. Али ТВ пријемници не излазе из моде.


Јефтиније могу проћи и корисници ВИП мреже мобилне телефоније. Њих у „Гигатроновим” радњама чека попуст од 20 одсто. У продавници те трговачке куће у Зрењанину кажу да купци радо користе тај попуст. Једнако се купује за готовину и на картице.

У Новом Саду у продавници „Еми” кажу да је највећа потражња за телевизорима високе резолуције. Популаран је модел од „вива” 49 инча, а цена је 32.000 динара.

12 рата за куповину новог телевизора

Већи екран и јаснија слика омогућиће љубитељима фудбала да виде сваки детаљ: да ли је био пенал или офсајд боље ће се видети на већем екрану високе резолуције.

Купци ТВ пријемника који ће сачекати минут до дванаест да купе нови апараз имају још времена да пронађу и одговарајућу цену и модел куповине. Уколико желе дуже рокове отплате, могу још да стигну да подигну и кредит. Већина банака клијентима који код њих имају отворен рачун брзо и лако га одбрава. Решење је кеш кредит. Потошачки кредити код којих банке и трговачке куће сносе трошкове кредитирања већ дуго не станују овде.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести