Гас за сада не удара поскупљењем на домаћинства

До грејне сезоне остало је још око месец и по, а колико ће загревање домаћинства коштати оне који користе природни гас, сада је тешко рећи. Готово сасвим сигурно је да ће се у први месец грејне сезоне – октобар, ући са садашњим ценама кубног метра јер за сада није било речи о промени.
gasovod
Фото: EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Наиме, сагласност на цене природног гаса даје Агенција за енергетику, на захтев дистрибутера, а пошто је већ септембар, нема довољно времена да се цена промени пошто је за примену нове потребно да прође 30 дана.

Да подсетимо, садашња цена кубног метра гаса за домаћинства није се мењала од јуна прошле године, и кубик кошта, у просеку, око 40 динара. Иако за сада нема најава о евентуалној промени, односно повећању цене кубика, не треба заборавити да је почетком године природни гас поскупео за дистрибутере. Тада је цена тог енергента повећана готово 11 одсто, али се за индивидуалне кориснике није мењала.

По речима председника Стручног удружења за дистрибуцију природног гаса Милана Гаврана, од последњег квартала прошле године до сада добаљачка цена гаса је знатно виша. 

293,81 долара за 1.000 кубика гаса у трећем кварталу ове године

"Иако је цена гаса сада виша од оне на крају прошле године, цена кубног метра за индивидуалне потрошаче није се мењала", каже Гавран и додаје да ове године цена је ишла навише у сваком кварталу па је од четвртог квартала прошле године, када је 1.000 кубних метра гаса коштало 240,77 долара, сада та количина скупља више од 50 долара.

У првом кварталу ове године 1.000 кубика коштало је 266,70 долара, у другом 284,43, а сада је та количина 293,81 долара.

По његовим речима, колика ће бити добављачка цена природног гаса у четвртом кварталу ове године не може се рећи, али је извесно да ће и она бити виша него што је била крају прошле године, те да су дистрибутери у веома лошој ситуацији јер добављачу, ЈП „Србијагас”, морају платити више цене, а својим потрошачима не могу да повећају цене док их не одобри АЕРС.

"Почетком године постигнут је договор с ЈП „Србијагас” да се разлика у цени подели између тог предузећа и дистрибутера, да се на неки начин подели терет повећања цене и тако умањи губитак дистрибутера, који се ствара због разлике између набавне и планске цене, на основу које се формира цена за крајње купце", каже Гавран.

50 долара скупља набавна цена гаса него на крају прошле године

По његовим речима, цена гаса коју дистрибутери наплаћују својим потрошачима требало је да се промени, а одлуку о томе је требало да донесе АЕРС, који и одобрава планску цену гаса, а онда дистрибутери на основу одговарајућих параметара утврђују цену кубика за потрошаче, коју, такође, одобрава АЕРС.

"Цена гаса се израчунава на основу одговарајуће методологије, која садржи и све оправдане трошкове, а сигурно је да је виша добављачка цена за дистрибутере оправдан трошак. Међутим, иако смо АЕРС-у упућивали захтеве за промену цене кубика природног гаса, Агенције их није прихватила", каже Гавран.

Кубик јефтинији него пре две године

Садашња цена кубног метра гаса од 40 динара у просеку далеко је нижа него пре неколико година, када је достизала и око 60 динара. Лане је цена два пута промењена и оба пута је кубик појефтинио – у априлу 11,8 одсто, а у јуну 3,6. Цена је падала и 2015. године, када је у укупно три наврата цена снижена више од 20 одсто.  

Д. Млађеновић
 

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести