Грађани прескачу фискални рачун

Истраживање Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) показало је да 89 одсто становништва подржава напоре Владе Србије да се суочи с проблемом сиве

економије, док 29 осто њих сматра да није учињено довољно.

На представљању резултата трећег истраживања ставова грађана о сивој економији, које је спровео НАЛЕД, речено је да је 56 одсто испитаних грађана уверено у то да је држава одлучна да се избори са сивом зоном. Већина грађана такође верује да је обим сиве економије макар делимично смањен током 2015. године, речено је на конференцији за новинаре. Међу онима с критичкијим ставом, 29 одсто сматра да Влада није учинила довољно да се избори с проблемом сиве економије и очекују бољу контролу нелегалног пословања, строже и чешће казне, као и снажније запошљавање.

Грађани сиву економију најчешће схватају као рад на црно – 33 одсто њих, а да зараду прима потпуно или делимично на руке признаје готово сваки пети радник. У поређењу с подацима с почетка 2014. године, сваки трећи запослени више би пријавио несавесног послодавца, али 58 одсто то не би учинило због страха од губитка посла. Сваки четврти грађанин сматра да је сива економија продаја робе на црно и утаја пореза.

Међу испитаницима 68 одсто истиче да добијају фискални рачун када купују храну и пиће, док 27 одсто тврди да се то догађа понекад или никад. Забрињавајућа је чињеница да 50 одсто испитаних грађана никада не тражи рачун и да њих 79 одсто не би пријавило објекат који не издаје фискалне рачуне, што је пад с 84 одсто у односу на март 2014.

Пројекат јачања конкурентности Србије НАЛЕД је покренуо у децембру 2013. године, уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), с циљем да унапреди пословно окружење кроз јачање фер тржишта и унапређење конкурентности, као и да креира инспиративан амбијент за бизнис.

Д. В.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести