Грејање на гас биће 1.000 динара јефтиније

– У Србији ће пред почетак зимске сезоне доћи до још једног појефтињења гаса – најавио је министар рударства и енергетике Александар Антић, и подсетио на то да ће ових дана гаса значајно

појефтинити – 10,5 до 11,3 одсто, зависно од категорије потрошача. – То за просечног потрошача који се греје на гас значи уштеду од 700 динара месечно.

Он је додао да до појефтињења долази после сагледавања свих трошкова који су део формуле по којој се обрачунава цена гаса у Србији.

Министар је казао да очекује да ће уз сва појефтињења која ће уследети до краја ове године, потрошачи имати рачун око 1.000 динара мањи. 

Надзорни одбор ЈП „Србијагас“ усвојио је на седници почетком ове недеље Одлуку о утврђивању цене природног гаса за јавно снабдевање.

У складу с Методологијом за одређивање цене природног гаса за јавно снабдевање, а имајући у виду квартално кретање цене деривате нафте на берзи и вредност курса долара, стекли су се услови да планска цена природног гаса буде смањена 12,58 одсто, док ће за крајње купце којима је ЈП „Србијагас“ главни снабдевач просечно смањење износити 11,3 одсто.

По добијању сагласности Агенције за енергетику, одлука ће бити објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ а примењиваће се од 1. јула 2015. године.

Такав сценирио о којем је говорио министар Антић, и појефтињења најавио је још у марту генерални директор ЈП „Србијагас” Душан Бајатовић. Он је тада изјавио да ће у наредном кварталу цена гаса бити снижена с 340 долара за 1.000 кубних метара на 270, и додао да ће од 1. јула цена на станици „Берегово”, одакле гас стиже у Србију, иста количина тог енергента коштати 220 долара.

Снижење цена сигурно ће обрадовати индивидуалне потошаче гаса, којих је око 250.000, без обзира на то што је сада потрошња гаса мала. Међутим, звог високе цене тог енергента и немогућности да се плаћају рачуни, много је оних који имају прикључак, али не користе гас. У Агенцији за енергетику кажу да је током ове године гас куповало 225.000 домаћинстава.

Д. Мл.

 

За сада сигурно

Антић је поручио да ће Србија увек и у сваком сценарију имати сигурно снабдевање енергентима, јер имамо чврсте уговоре о снабдевању и да грађани због тога не треба да брину.

Он је указао да се води и више разговора како бисмо обезедили додатне и алтернативне правце снабдевања енергентима у краткорочном и средњорочном периоду и да је доста пројеката које анализирамо.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести