Историјски дан за Каблар и Кабларце: Постављен камен темељац за изградњу стакленог видиковца (ФОТО)

ЧАЧАК: На планини Каблар надомак Чачка исписана је историја, када је постављен камен темељац за зградњу стакленог видиковца, и то ће бити први такав такозвани skywalk на Балкану.
3
Фото: РИНА

Изузетна туристичка атракација која ће ову планину и Чачак уписати на туристичку мапу светских путника. Свечаном постављању камена темељца присуствовали су председница Владе, Ана Брнабић и министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић, али и министар туризма Хусеин Мемић.

Премијерка се пре свх срела са мештанима овог краја којима је захвалила на великој подршци и разумевању и на свим дозволама које су дали, како би изградња стакленог видиковца уопште била и могућа.

- Сећам се кад смо почели са ревитализацијом Овчарско-кабларске клисуре многи су рекли - ма нема од тога ништа. А, сада се види колико је заправо урађено и колико сад све изгледа лепше, другачије и пуније. Ово је једно од најлепших места у Србији и заслужује да буде једно од најпопуларнијих туристичких атракација, изјавила је Брнабић.

Фото: РИНА

Све се гради по стриктним правилима и без угрожавања природе, а стакло на самом видиковцу садржаће заштитни слој који се користи свуда у свету у грађевинарству за одвраћање птица. Тако да ће Чачак бити један од 10 градова који ће имати овакву skywalk труситичку атракцију.

- Иако је овај пројекат од стране појединих еколога био оспораван, пре свега нам је било важно шта кажу и мисле Кабларци. Они су показали велику слогу и зајдништво, и сви су чак и дали дозволе и бесплатно уступили своје земљиште за извођење радова. То нам је био најјачи сигнал да радимо добро и да радимо на добром путу. Овчарско- кабларска клисура је један од најлепших крајева не само у Србији већ у читавој у Европи. Ми би као држава испали глупи, да сад кад смо у могућности не уложимо у овај предео и тако направимо туристички рај од ког ће највеће бенефите имати сами мештани, нагласила је председница Владе.

Она додаје да је током две године од само почетка ревитализације, у саму Овчарско-кабларску клисуру уложено осам милиона евра и у плану је још 20 милиона, без измуљивања језера које ће само по себи коштати 40 милиона евра. И са свим тим тек су улагања на пола пута.

- Стаклени видиковац гради се у складу са природом, биће бруто површине 377 метара квадратних, ради се пут којим ће долазити туристи, али који ће користити и мештани, њихова деца. Можда ће нека од њих и сада остати на Каблару, када ће све бити другачије. Ми сада радимо и капије на улазу у Овчарско-кабларску клисуру, јер желимо да сви они који дођу да знају да су дошли у предео изузетне лепоте, истакла је Брнабић.

Услови за ревитализацију Овчарско-каблраске клисуре стекли су се изградњом деонице ауто-пута од Београда до Чачка, а и наставком радова од Чачка до Пожеге, када ће саобраћај из ове природне оазе бити потпуно измештен.

- Постављање камена темељца за стаклени видиковац је велики догађај за читав овај крај. Свима је јасно да ни видиковца, ни свих улагања у Овчарско-кабларској клисури не би било без ауто-пута, јер где год стигне пут или пруга, са тим долазе инвестиције, нова радна места. Чачак то већ осећа. Овде нећемо стати, наставићемо са развојем путне инфраструктуре у свим деловима земље, нагласио је министар саобраћаја Горан Весић.

Фото: РИНА

Да ће ревитализација Овчарско-кабларске клисуре бити од великог значаја за развој туризма читаве Србије повртио је и ресорни министар Хусеин Мемић.

- Мени је велико задовољство што могу данас да присуствујем постављању камена темељца за овакав један видиковац. Министарство туризма за развој Овчарско-кабларске клисуре уложило је 123 милиона динара, а биће уложено још 150 милиона динара за улагање у сеоски туризам. Стога све мештане овог краја, позивамо да дођу и информишу се о свим тим субвенцијама. Велика улагања су планирана и даље, а самим тим добри резултати не изостају. Ове године до краја августа забалежено је 25 одсто више страних гостију и 10 одсто више девизног профита. Буџет за туризам у наредној години биће додатно повећан, рекао је Хусеин Мемић.

До сада су у Овчарско-кабларској клисури урађени амфитеатар, пристаниште, нова паркинг места, пут до врха планине. Нових 5.000 хектара овог подручја је проглашено за заштићено подручје.

- Данас је велики дан не само за Чачак и Кабларце већ и за читав овај регион. Изградњом саобраћајне инфраструктуре стичемо услове за долазак нових инвеститора и нова улагања. Интензивно се улаже у туризам, не само оно што имамо већ стварамо и нове туристичке атракције. Имамо велики потенцијал за развој здравственог и верског туризма и на том ћемо и даље радити. Чачак је ове године био десети на листи најпосећенијих градова, наш циљ је да будемо у првих пет, изјавио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

РИНА

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести