ВИШЕ НАМ ГЛАВА НИЈЕ У ОБЛАЦИМА, ВЕЋ ПОДАЦИ Они управљају светом, а ево о коме је реч

Некада смо облаке тражили по небу, гледајући да ли ће из њих пасти киша или ће нам донети снег. Данас, облак има и друга значења: оно које се одавно пробило до речника, нарочито оних везаних за информационе технологије, јесте појам везан за начин коришћења рачунарских ресурса (као што су сервери, складиштење података, мреже, базе података, софтвери) путем интернета, уместо локалних ресурса или личних рачунара.
а
Фото: Devoteam/Марко Ристић

Cloud Computing (рачунарство у облаку) омогућава приступ овим ресурсима путем мреже (обично интернет) уместо да се користе локално, на пример, на појединачном рачунару или локалном серверу.

Међу фирмама које се баве бригом о начинима смештања података других фирми на сервере водећих клауд провајдера јесте и новосадски Devoteam. Они су део глобалне компаније, са 25 година искуства и 12.000 запослених широм Европе, Блиског истока и Африке. Ипак, по много чему су посебни.

Рачунарство у облаку је постало кључна технологија у савременом пословању, омогућавајући организацијама да ефикасно користе ИТ ресурсе без потребе за поседовањем и одржавањем сопствене инфраструктуре. Ево како они то раде:

- Наш главни посао обухвата пружање савремених решења, дигиталне трансформације, управљање ИТ пројектима, као и консултације у области технологије и пословних процеса. Партнерство са водећим светским cloud провајдерима, попут AWS, Google Cloud, Microsoft, Salesforce и ServиceNow чини нас једном од кључних играча на глобалној сцени – каже Оливера Раичевић, маркетинг директор Devoteam-а.


Импресиван списак домаћих фирми

Глобално присуство и локални утицај одговор је на питање које су им фирме у фокусу, када је у питању Србија.

- На глобалном нивоу нема сфере индустрије у којој немамо неког клијента, док наша локална канцеларија ради са клијентима попут A1, RTL, Gall & Gall, Hyperoptic, Vodafone – каже Оливера Раичевић. - Комуникација се одвија путем различитих канала, укључујући редовне састанке, електронску пошту и колаборативне платформе, како бисмо одржали ефикасну размену информација.


Фото: Devoteam/Марко Ристић

Како је једна новосадска фирма успела да се пробије на тако захтевно светско тржиште? Шта је потребно за одржање високог нивоа и конкурентности у пословном окружењу, познатом по мобилности запослених, питали смо се.

- Наша успешност на светском тржишту произлази из комбинације квалитетних ресурса, агилног приступа послу и сталног улагања у обуку и развој запослених. Одржавање високог нивоа захтева, стално усклађивање с најновијим технологијама, континуирано унапређење вештина запослених кроз програм њиховог развоја и прилагодљивост у динамичном окружењу пословања. У томе нам доста помаже и чињеница да смо део снажног глобалног система – каже Оливера, додајући да је битан фактор и ефикасан менаџмент који, у ово турбулентно време за IT, доноси праве одлуке, што се посебно показало у последњих неколико година, када су били једна од ретких компанија из наше бранше која није делила отказе и која је радила без ванредних осцилација.

Партнерство са водећим светским cloud провајдерима, попут AWS, Google Cloud, Microsoft, Salesforce и ServиceNow, чини нас једним од  кључних играча на глобалној сцени (Оливера Раичевић, маркетинг директор Devoteam-а)

Њихове пословне позиције за већину обичних људи звуче потпуно непознато и тешко достижно. Ипак, окосницу чине искусни ИТ консултанти специјализовани за рад с технологијама попут Google Cloud-а, AWS-а, Microsoft-a, MuleSoft-a, Salesforce-а и TIBCO-а, као и стручњаци за управљање пројектима. Сви они заједно, организовани у тимове, пружају услуге клијентима широм ЕМЕA тржишта. Има их око 150 и завршили су различите школе, баш због тога што су им потребни стручњаци из различитих области. Едукација је стална, знамо чак и неке труднице које су полагале тестове за сертификате који ће им требати кад се врате са боловања ради неге детета, како се породиљско боловање стручно зове.           

Ивана Радоичић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести