Косово одбија да повуче таксу на брашно из Србије

ПРИШТИНА: Министар трговине и индустрије Косова Бајрам Хасани изјавио је да "упркос претњама Србије" одбија да повуче одлуку о увођењу царинске таксе на увоз брашна из Србије, јавља РТК позивајући се на приштинску Коху.
brasno RHA
Фото: Dnevnik.rs

Хасани је најавио и могућност повлачења Косова из ЦЕФТА-е због, како је рекао, неједнакости са другим чланицама потписницама тог трговинског споразума.

Додао је да ће присуствовати састанку Секретаријата ЦЕФТА који ће се одржати у Београду, где ће Косово од Србије преузети председавање ЦЕФТА-ом.

Хасани је упозорио да ће ускоро бити и других одлука о увођењу антидампинг царина које су у завршној фази разматрања.

Косово је велики увозник брашна из Србије, а према подацима косовске царине од јануара до краја октобра је увезено преко 23 милиона килограма у вредности око пет милиона евра.

Министарство трговине и индустрије у Приштини је увело 23. октобра тарифу од 0,04 цента по килограму брашна које се увози из Србије, што значи да та такса износи 40 евра по тони.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић позвао је пре два дана власти у Приштини да повуку таксу на брашно или ће Србија бити принуђена да спроведе контрамере.

Љајић је додао да је уложен приговор косовским властима, ЦЕФТИ и бриселским властима.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести