Ковачевић: Цена струје није реална, јер одређује стандард

Тренута цена електричне енергије није реална, а влада ће наставити да се опире притисцима за поскупљење, јер та цена одређује стандард грађана који је већ низак, изјавио је

председник Надзорног одбора Електропривреде Србије Бранко Ковачевић.
"Мислим да влада нема намеру да повећава цену струје", рекао је Ковачевић Танјугу на маргинама скупа "Технологија, култура и развој" који се одржава на Палићу.

Са стручне стране, по његовом виђењу, свака производња кошта, а тренутна цена електричне енергије са тог аспекта није реална, односно производ није профитабилан.
Ковачевић је истакао су храна и струја у Србији, једној од најсиромашнијих земаља Европе, социјална категорија, односно нешто што одређује стандард који је већ низак.

Са друге стране, како је рекао, либерализацијом тржишта разне компаније желе да конкуришу ЕПС-у као националној компанији, а самим тим желе да се изнивелишу цене како би и они имали неку шансу и "сада је то једна игра".
"Инострани фактор, да кажем условно, Међународни монетарни фонд, Светска банка и разни инвеститори би желели да цена овде буде иста као у Европској унији да би њихове компаније биле конкурентне. Са друге стране, ми имамо свој лични проблем незапослености, ниског стандарда и струја дефакто дефинише стандард грађана, као и храна", истакао је Ковачевић.

Он верује да ће након последњег поскупљења Влада Србије наставити да се опире тим притисцима.
Ковачевић је подсетио да је Агенција за енергетику та која на крају дефинише цену струје.

 

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести