Кркобабић: Основано готово 600 задруга у Србији

БЕОГРАД: У протекле три године уместо планираних 500, основано је близу 600 задруга у Србији, рекао је данас министар задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић.
njive
Фото: Dnevnik.rs

Кркобабић је у Дому војске у Нишу, на свечаном отворању "Михољданског сабора задругара", истакао да је оснивање задруга у Србији "пионирски, али револуционаран посао".

Из програма подршке новооснованим и старим пољопривредним и земљорадничким задругама "500 задруга у 500 села" који се спроводи од 2017. године, закључно са овом годином биће додељено укупно 1,7 милијарди динара из буџета Србије.

Приоритет у додели средстава односи се на пет јужних управних округа, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

До сада су бесповратна средства добиле 94 задруге, а ове године још око 60 њих оствариће право на исте износе као и претходне две године.

До 7,5 милиона динара намењено је за новоосноване задруге, до 15 милиона динара за старе, и до 60 милиона динара за сложене задруге.

У Дома војске у Нишу данас је организована и продајна изложба производа око 60 задруга јужне Србије.

Кркобабић је раније данас одржао радни састанак у Регионалном центру Ниш са председницима свих општина пет јужних округа и начелницима тих управних округа.

Реч је о Јабланичком,Топличком, Пиротском, Пчињском и Нишавском округу.

Тема је била Програм ревитализације села јужне Србије 2020 -2022. године, а скуп је одржан у оквиру спровођења Програма равномерног регионалног развоја.

Учесници су разматрали тренутно стање у селима на југу Србије и неопходне активности за поправљање квалитета живота у сеоским срединама.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести