"Летовање" у Србији на акцији - планули ваучери

У Србији се последњих месеци бележи раст броја туриста, како страних, тако и домаћих, а

приметно је да се све већи број наших грађана одлучује да бар део одмора проведу у земљи, што показује и број подељених ваучера - 35.000, кажу представници туристичког сектора.

Они најчешће аранжмане уплаћују и одлучују се да слободно време проведу на некој од планина, али и у бањама.
Помоћница министра трговине и туризма Рената Пинџо каже да је летња туристичка сезона одлично почела и да се од почетка године до сада око 35.000 грађана  пријавило за ваучере за боравак у неком од туристичких места Србије.

"Кампања Моја Србија је у пуном јеку, караван Туристичке организације Србије је  завршен и у првих пет месеци белезимо укупан раст броја туриста, а оно што нас радује већ другу годину за редом је и раст броја домаћих туриста који се у све већој мери одлучују да бар део одмора проведу у својој земљи", рекла је Пинџо Танјугу.

Пинџо је рекла да верује да ћемо до краја године имати рекордну туристичку сезону.
Како каже, наши угоститељи су се потрудили и сви заједно који учествују у томе улажу максималне напоре да промовишу Србију на најбољи могући начин.
"И даље су планине најпосећеније, као и бањска места. Велика посеценост је и у домаћој радиности, у приватном смештају, не само у хотелским капацитетима и специјалним болницама", рекла је Пинџо која је позвала грађане да одмор или бар део одмора проведу у Србији.
Она је додала да је за странце и даље Београд дестинација "број један".

Свима који се одлуце да одмор проведу у Србији или дођу у Србију на располагању су и  тематске руте за активни одмор, посете манастирима, затим културна рута Пут римских царева и друге...
"Имамо пуно тога да покажемо, и верујемо да за свачији укус може да се пронађе нешто", рекла је Пинџо.
Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић је потврдила да је до сада подељено више од 35.000 ваучера истичући да је то веома добар резултат, с обзиром да је укупано за 2016. планирано 46.000, као и да је све више смештајних капацитета укључено у акцију.

"Акција даје веома добре резултате, с обзиром да у првих пет месеци 2016. имамо раст од 14 одсто домаћих туриста и продужио се њихов боравак у Србији односно број дана колико бораве на одређеној дестинацији", казала је Лабовић за Танјуг и напоменула да грађани о добијању ваучера могу да се информишу на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Према њеним речима, у тој акцији тренутно има више од 520 смештајних капацитета и даље се њихов број повећава, пошто се пријављују  сваког петка и на сајту министарства се ажурира табела.
"Интересовање је велико и припремили смо флајер за туристе који објашњава како да дођу до ваучера и све поделили у 13 градова које смо обишли током акције Моја Србија. Све је веће интересовање и боља понуда тако да смо оптимистични када је ова година у питању. Очекујемо да ће се тренд раста броја домаћих туриста наставити до краја 2016", нагласила је она.

Када је реч о страним туристима, у првој половини 2016. највише их је  интересовао Београд и ту имамо пораст од 14 одсто иностраних туриста који су боравили у главном граду, у односу на исти период прошле године, а затим иду Нови Сад, Златибор, Копаоник и бање, додала је она.
ТОС је поред те кампање намењене домаћим туристима започео и кампању за транзитне туристе и прошле недеље је почела подела флајера на граничним прелазима.

"Планирано је да туристима буде подељено око 600.000 флајера приликом уласка у нашу земљу, како бисмо им сугерисали где могу да проведу   време у Србији. На наплатним рамапама ћемо, такође, делити те флајере.
На Хоргошу и Батровцима је омогућен бесплатан вај-фај интернет у трајању од  сат времена за туристе док чекају на прелазу, који их прво усмерава на сајт ТОС-а", навела је Лабовић.
Захваљујући ваучерима, трошак за одмор у Србији може бити умањен грађанима за 5.000 динара.

 

Потребно је само да се определе за једну дестинацију где ће боравити бар пет ноћи, а сви потребни захтеви се морају предати најмање месец дана пре планираног одласка на одмор.
За учешће у акцији до сада се пријавило више од 600 хотелијера и угоститеља у Србији.
Од ове године све више је приватних, односно оних који припадају домаћој радиности који су понудли смештај грађанима за боравак у неком од туристичких места.

Једна од њих је Слађана Глишић, власница Студија М из Аранђеловца. Она је ових дана угостила прве туристе који су дошли у ту општину и желе да посете неке од знаменитости.
Наредних недеља очекује још туриста који ће боравити у њеним апартманима.

"Пружамо услуге домаће радиности, смештај и другимо се да понудимо пристојне цене. Туристи који дођу у Аранђеловац имају доста могућности да на активан начин проведу време, а највише их сада занима посета аква парку, затим школа јахања, обилазак парка и других знаменитости", наводи Глишић.
Управник насеља Врдничка кула -Етно села недалеко од Новог Сада Будимир Смиљанић каже да се грађани распијтују за боравак у том месту, али да још увек нису имали госте који су ту искористили ваучере.

"Посетом иначе јесмо задовољни и гостију увек имамо, али претпостављамо да за боравак туристе доста опредељује и цена", рекао је он и истиче да у оклонини Врдничке куле грађани могу да посете бројне манастире, да је околина прелепа и да ту могу да уживају и одморе се.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести