МИНИСТАР ЈОВАНОВИЋ НАЈАВИО Следеће године планира се аукција за 5Г мрежу

БЕОГРАД: Аукција за доделу фреквенција за  5Г мрежу планира се следеће године, изјавио је данас министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић на отварању 31. телекомуникационог форума "Телфор".
2

"Паралелно са припремама за 5Г аукцију, министарство ради на значајним предусловима за успешан прелазак на 5Г и то на уклањају баријера за изградњу базних станица, као и изградњи оптичке мреже у руралним пределима, која ће бити неопходна да пун потенцијал 5Г технологије буде у разумном року доступан свима", рекао је министар и додао да се истовремено оператори спремају за унапређење својих мрежа.

Нагласио је да ће увођењем 5Г мреже грађанима и привреди бити  значајно олакшана комуникација.

"Највећи допринос биће у индустрији и услужним делатностима, јер ће се захваљујући краћем времену одзива и већој брзини пословања омогућити успостављање иновативних сервиса попут аутоматизације и роботизације производних процеса", рекао је Јовановић.

Телекомуникациони форум "Телфор 2023" организује се данас и сутра у хотелу Краун плаза, а главне теме су развој широкопојасне инфраструктуре у руралним пределима Србије и транзиција на 5Г мрежу.

Форум приказује све релевантне аспекте телекомуникационих и информационих технологија, као што су истраживања, технички аспекти, развој, економија, образовање, опрема, сервиси и системи.

Телекомуникациони форум "Телфор" окупио је велики број аутора, појединачних посетилаца и представника компанија из више од 30 земаља.

 Организатори форума су Друштво за телекомуникације, Електротехнички факултет Универзитета у Београду, IEEE ComSoc chapter Србија и Црна Гора, IEEE секција Србија и Црна Гора, као и IEEE Регион 8.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести