АФА Самит за оснаживање жена и искорак ка лидерству

БЕОГРАД:  Други по реду, АФА самит женског лидерства почео је вечерас у Београду округлим столом посвећеном економском оснаживању жена кроз иновације и технологију, али и питању како ИТ сектор може да допринесе повецању родне једнакости.
AFA Samit za osnaživanje žena Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Министарка у Влади Србије Славица Ђукић Дејановић рекла је тим поводом да је Србија направила први корак ка оснаживању жена кроз бројке које показују да је више жена које уписују факултете и високе школе и завршавају започете студије.“Више је и жена које баратају ИТ технологијама него мушкараца и више је жена које су у тиму склоне чињењу добрих колегијалних односа”, рекла је Ђукић Дејановић напомињући да је мање жена на лидерским позицијама.

То је, како је истакла, управо оно што је потребно женама у 21. Веку - “да се оснаже и изазове доживе као нову могућност. Каква је мајка, сестра, супруга, пријатељ - да буде таква и у послу - лидер”.Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указала је да је дуготрајан процес укључивања жена у боље плаћена занимања.

Према њеним речима, тренутно 56 одсто од укупно дипломираних студената су девојке, а када се ради о ИТ скетору њих је 26 одсто, док је 37 одсто инжењерки."Просек каже да оне на овим пословима остају 10 година. Зашто је то тако ваља дубински анализирати, а и ова конференција АФА-е је добра прилика да се о томе разговара", напоменула је Повереница.

Јанковић сматра да су ипак главне препреке "у нашим главама'' које су, како каже, последица дугогодишњег функционисања патријахарлних образаца и онога шта се од жене очекује.На питање како то поправити, Повереница каже да ту нема чаробног штапића, већ да жене треба да узму живот у своје руке и да не страхују већ да уђу у нова занимања која само изгледају тешко и несављадиво.

"Можда наиђе и велика животна прекретница која учини и да у овој области имамо онолико жена колико треба а то је 50 процената. Тако треба да буде и у свим осталим занимањима, а не само у оним која су мање плаћена, а која тренутно заузимању жене. То је махом сфера услога социјалне и здравствене заштите, културе и образовања", навела је Повереница.

Чланица Управног одбора АФА асоцијације Светлана Тешић рекла је да је мисија те организације да жене буду једнако укључене и позициониране на местима где се доносе одлуке - да буду лидери конверзација."Пошто економија данас значи - иновације и технологију, то значи да жене морају бити оснажене и да имају једнаку прилику и да буду једнако заступљене у економији данашњице и дигиталној економији за будућност", навела је Тешић.

Тим поводом, како је додала, на вечерашњем округлом столу ће се разговарати о томе како то постићи, као и о добрим праксама са експертима из других земаља."Имамо госте из Израела који нам помажу да ову организацију подигнемо на ниво више од људских права - у смеру оснаживања и једнаке заступљености у политици. Дотаћи ћемо се свих сегмената друштва који су важни за свеобухватно економско оснаживање жена у Србији", навела је Тешић.

Модератор округлог стола била је Рина Бар -Тал, бивша председница израелске женске мреже.Током другог дана самита, који се одржава у хотелу "Радисон Олд Мил" у Београду, биће организовани панели који це окупити најутицајније представнике водецих технолошких компанија.

На панел дискусијама ће се говорити о томе како ИТ сектор може да допринесе повећању родне једнакости у радном окружењу али и образовању, о томе како лидери корпоративног сектора управљају променама и како могу да искористе свој пословни утицај за решавње важних друштвених питања, а једно од њих је и родна равноправност.

Посебан панел посвећен је финансијском сектору у ком је у порасту број жена на руководећим позицијама, а финансијски сектор је и бранша која ће претрпети највеће промене појавом Финтећ и блоцкћаин технолгије.

Панели посвећени предузетништву ће се бавити и темом инвестирања у технолошке стартапове и дигитализацијом а од водећих лидера из света фармације и здравства, а присутни ће имати прилику и да чују како ће технолошке иновације трансформисати здравствени систем. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести