Am cham: Пословно окружење у Србији стабилна тројка

БЕОГРАД: Пословну климу у Србији 79 одсто чланова Америчке привредне коморе оценило је стабилном тројком (на скали од један пет), показало је истраживања Am cham које је данас представљено на шестој годишњој конференцији "Шесто пролазно време - откључавање реформи?".

Србија је као инвестициона дестинација генерално боље оцењена од Црне Горе, Македоније, БиХ, а лошије у односу на суседне државе које су чланице ЕУ.

Am cham компаније приметно су оптимистичније када је реч о прогнозама сопственог раста - 73 одсто компанија очекује раст пословања, док 58 одсто планира нова запошљавања у 2019. години.

У фокусу чланова Am cham су институционалне реформе, унапређење владавине права, капацитета државне управе у примени прописа, ефикасност правосуђа, као и активног јавно-приватног дијалога у законодавном процесу.

Као највећи изазов за пословање оцењена је предвидљивост промене примене прописа - чак 51 одсто, док мала, средња о микро предузећа највише стрепе од непредвидљивости и високих износа фискалних и парафискалних намета и тешкосћа прибављања додатних извора финансирања.

На панелима шесте годишње конференције учествују министари у Влади Србије: за просвету Младен Шарчевић, животну средину Горан Триван, грађевине Зорана Михајловић, правду Нела Кубуровић, државну управу Бранко Ружић, здравство Златибор Лончар, као и државна секретарка у Министарству финансија Јелене Танасковић.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести