Антић: Енергетска ситуација стабилна

НОВИ САД: У 2018. години ЈП “Електропривреда Србије” испунила је планове и повећала производњу, добила дозволу за ветропарк у Костолцу, а у 2019. планирано је да укупна производња електричне енергије у Србији буде увећана за четири одсто, на 40 милијарди киловат-часова, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић, који је с в. д. директора ЈП ЕПС Милорадом Грчићем посетио утоварну станицу у Вреоцима.
kolubara
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Министар Антић је указао да се на овој утоварној станици, с које се угаљ из РБ “Колубара” пругом допрема до Термоелектрана “Никола Тесла”, ради 365 дана у години, 24 сата дневно.

Укупна енергетска ситуација у Србији је потпуно стабилна и снабдевање свим кључним енергентима  за грађане и привреду је сигурно, рекао је Антић.

Према његовим речима, у оквиру ЕПС-а на коповима у “Колубари” и  Костолцу ове године је планирана производња угља од око 38 милиона тона, што је за 1,5 одсто више него 2018. године.

Влада Србије и Министарство рударства и енергетике подржаће запослене у ЕПС-у да би се остварио амбициозни циљ бруто производње од око 40 терават- часова електричне енергије. У Србији су у производњу ушли и капацитети из енергије ветра, али ипак кључ стабилности нашег енергетског система лежи у производњи ЕПС -а у термосектору, казао је Антић.

Како је додао, у 2019. једна од кључних ствари биће финансирање и почетак активности на пројекту одсумпоравања у ТЕНТ Б,  важан је и пројекат за изградњу нове термолектране “Колубара Б” и оцена њене оправданости, а до краја 2020. године требало би да се заврши нови блок Б3 у Костолцу.


Из хидроелектрана 32,5 одсто електричне енергије

Прошле године у електранама ЕПС-а произведено је око 34,36 милијарди киловат-сати електричне енергије, што је за један одсто више него у 2017. години.

У хидроелектранама је производња била за 16,5 одсто већа него у 2017. години, а укупно 32,5 одсто електричне енергије коју је ЕПС произвео прошле године била је зелена енергија из хидроелектрана. Последњег дана 2018. године потрошено је 106,1 милиона киловат-сати електричне енергије.


За ЕПС је изузетно значајано то што је последњег дана прошле године добијена енергетска дозвола за изградњу ветропарка у Костолцу и очекујемо да ће изградња почети у трећем кварталу 2019. године. Ове године ЕПС је испунио планове, произведено је довољно угља, а произведено је више струје него 2017. године, рекао је Грчић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести