Антић: Гаспромњефт заинтересован за Петрохемију

САНКТ ПЕТЕРБУРГ: Гаспромњефт и НИС су заинтересовани за Петрохемију и у наредном периоду биће интензивирани разговори са руском страном, изјавио је данас министар енергетике Србије Александар Антић након састанка у Санкт Петербургу са представницима Гаспрома и Гаспромњефта.
Antic Aleksanadar/Tanjug
Фото: Tanjug

"Разговарали смо и ономе што је за нас дугорочно веома значајно - Петрохемији. Чињеница је да су (заједничка српско-руска компанија) НИС и Гаспроњефт заинтереосвани за Петрохемију и о томе ћемо интензивирати наше разговоре", рекао је Антић, који се са представницима руских енергетских компанија састао на маргинама 22. Међународног економског форума у Санкт Петербургу (СПИЕФ).

Истакао је да Петрохемија тренутно добро и позитивно послује, али да је Петрохемији неопходан стратешки партнер због инвестиција.

"Пре свега, инвестиција у линију за производњу полипропилена, која теба да обезбеди да Петрохемија дугорочно стабилно функционише, у свим економским условима,без обизра на могуће турбуленције у вези са светском ценом нафте", казао је Антић.

Рекао је да је имао изузетно успешне разговоре са председнком Гаспрома Алексејем Милером и са председником Гаспроњефта Александром Ðуковим о заједничким пројектима и инвестицијама.

"Са Милером само констатовали да су од почетка године испоруке руског гаса Србији увећане за шест одсто у односу на исти период прошле године. Констатовали смо да је то, пре свега, последица индустројског раста у Србији, раста БДП-а, кој исмо имали у првом квараталу од 4,5 одсто, као и очекивања да ћемо са таквим трендовима наставити", навео је Антић.

Истакао је да ће се наставити са разговори о могућностима повећања количина гаса за Србију.

Антић је нагласио да Србија остаје опредељена за испоруке гаса "кроз дугорочни уговор са Гаспромом" и да ћемо заједнички разаговарати о енергетксој безбедности и сигурности снабдевања гасом у Србији, пратећи све велике гасне пројекте у овом делу Европе.

"Разговарали смо о јачању гасно-транспортног система Србије, пре свега, правцу од Бугарске ка мађарској граници и о веома важаном питању повећања капацитета подзменог скалдишта гаса Банатски двор. Добили смо чврсто обећање да ће руска страна односно Гаспром и Гаспромекспорт у најкраћим роковима завршити студију која третира неколико од понуиђених техничких решења и донети коначну инвестициону одлуку, позитивну одлуку. И да ћемо врло брзо кренути у повећање капацитета тог складишта који има изузетан знацај за укупну енергетску безбедност Србије".

Антић је, такође, рекао да је са Дјуковим разговарао о пословању НИС-а и да су констатовали да НИС бележи добре резуилтате, као и да је изузетно знацајно што је НИС усвојио амбизиозну стартегију развоја компаније, са високим циљевима развоја НИС-а као лидера у региону Западног Балкана.

Како каже, жеља је да се настави са инвестиционим циклусом и подсетио да се у НИС-у реализују важни пројекти, као што је Дубока прерада,.

Антић је навео да ће то постојење бити завршено у предвиђеном року, до трећег квартала наредне године, а инвестиција је вредна 300 милиона евра.

На састанку је било речи и о пројекту градње Термоелектране-топлане Панчево, који развија НИС, додао је министар.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести