Атанасковић: Мала и средња предузећа су окосница привреде

БЕОГРАД: „Мала и средња предузећа (МСП), посебно домаће и породичне фирме, окосница су целокупне српске привреде”, изјавила је министарка привреде Анђелка Атанасковић и нагласила да је њихов значај за независност од било кога из иностранства огроман.
Atanaskovic Andjelka/Ministarstvo privrede
Фото: Министарство привреде/Анђелка Атанасковић

Она је то, како је саопштило министарство, поручила говорећи на презентацији шестог издања Индекса политике МСП: Западни Балкан и Турска 2022. Регионалног програма ОЕЦД за југоисточну Европу.

"Јака и стабилна привреда је генератор напретка целокупног друштва. Министарство привреде је институционално једна од карика на том путу а суштински сервис свих привредних субјеката широм Србије", рекла је министарка Атанасковић.

Истакла је да је примена Стратегије за подршку сектору малих и средњих предузећа, предузетништва и конкурентности 2015-2020. остварила главне показатеље успешности а да су три главна индикатора значајно премашила циљане вредности.

"Број МСПП је порастао за више од 78.000, број запослених увећан је за 163.742 а укупан раст бруто додате вредности је већи за 46,4 одсто“, додала је Атанасковићева.

Према њеним речима, реализовано је 86,2 одсто активности предвиђених претходном Стратегијом и остварени су значајни резултати упркос изазовима пандемије ЦОВИД-19.

Указала је да Индекс политике помаже да се објективно сагледа напредак у претходном периоду и упореди са економијама у окружењу а доноси и корисне препоруке у складу са најбољом европском праксом.

Министарка је поручила да ће кључне препоруке Индекса политике бити изузетно важне Министарству привреде у актуелном процесу израде Стратегије МСПП 2023-2027 како би се у овај документ имплементирале активности важне за процес европских интеграција.

Према ОЕЦД извештају, Србија је од 2019. побољшала учинак у седам области што одражава значај МСП у агенди политике Владе Србије.

Као главна постигнућа истичу се покретање портала е-Управа, напори Владе Србије усмерени на одговор изазовима у приступу услугама пословне подршке кроз међународну сарадњу, олакшан приступ финансијама за МСП.

Такође и додатно ојачани оквири политике иновација и доступност финансијске подршке, као и значајан напредак у смањењу трговинских баријера и усклађивање са стандардима ЕУ.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести