Атанасковић: Продајом Петрохемије урађен добар посао

БЕОГРАД: Министарка привреде Анђелка Атанасковић изјавила је данас да је, продајом Петрохемије руској компанији НИС, урађен добар посао, јер су на тај начин сачувана радна места за око 1.100 радника и заустављено трошење средстава из буџета због губитака које је имала та компанија.
Hemijski kompleks MSKA petrohemija/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Атанасковић је истакла да се о приватизацији Петрохемије говорило дуго, као и да је та компанија последњих неколико година имала велике проблеме и пословно и финансијски.

"Мислим да смо продајом Петрохемије одрадили добар посао", оценила је Атанасковић гостујући за ТВ Прва.

Указала је да је Петрохемија, због лошег пословања и бомбардовања 1999. године била у великим проблемима и додала да је 2017. године припремила план да избегне банкрот.

"Држава је то преузела на себе, одрадила је велики посао. Део је одрађен докапитализацијом у Петрохемији, део је отписан према повериоцима и Петрохемија је ''стављена на ноге'', да може да ради стабилно и то је нама дало елемената да уђемо у стратешко партнерство са НИС-ом", рекла је Атансковић.

Истиче да је Петрохемија штетила буџету Србије, јер је њено лоше пословање плаћало цело становништво.

Атанасковић је навела да је НИС, према Уговору, у обавези да уложи 150 милиона евра у наредних шест година у изградњу фабрике за производњу полипропилена и додала да би око 140.000 тона требало да износи годишња производња.

Навела је да су Руси помињали да би то могло бити и око 200.000 тона годишње.

На питање да ли је процена од 150 милона евра за докапитализацију била добра, с обзиром на тврдње појединих из синдиката те компаније да је њена цена 230 милиона евра, Атанасковић одговара да је процена вредности пред потписивање уговора са Русима била 129 милиона евра.

"Докапитализација у износу од 150 милиона евра је одлична и задовољава да се направи фабрика која ће даље радити и запошљавати наше људе и то ће нешто што ће доностити пораст БДП-а Србији, као и порез у буџет", навела је Атанасковић.

Када је реч о снабдевању струје за привреду, министарка је рекла да цела влада и председник Републике раде на томе да буде довољно струје и гаса и за грађане и за привреду.

Оценила је да је енергетски сектор Србије много стабилнији у односу на остале земље у окружењу које, како наводи, имају проблеме са струјом и осталим енергентима.

На питање да ли ће кредити за привреду у предстојећем периоду бити скупљи, министарка је навела да су кредити које обезбеђује Министарство привреде веома повољни и да ће се са њима наставити и следеће године.

"Да смо као држава спремни да помогнемо нашим привредницима показали смо током претходне две године трајања пандемије вируса корона, јер смо обезбедили осам милијарди евра и за привреднике и за грађане", навела је Атанасковић.

Изразила је наду да за новим сетом мера идуће године неће бити потребе, да ће криза престати и да ће привреда почети да се опоравља и расте.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести